spot_img
5.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoZastupnici i trgovci automobilima traže pomoć nadležnih bh. institucija

Zastupnici i trgovci automobilima traže pomoć nadležnih bh. institucija

Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH koje djeluje pri Privrednoj komori Federacije BiH uputilo je inicijativu Vladi FBiH, Vladi RS, i Koordinacijskom odboru za stabilizaciju privrede za podršku kompanijama iz autoindustrije pogođenim pandemijom koronavirusa.
Prema statističkim pokazateljima u Bosni i Hercegovini egzistira oko 150 ovlaštenih autokuća, sa procjenom oko 3.000 prijavljenih zaposlenika, a na ime poreza i doprinosa na plate ove kompanije izvrše uplatu oko 20 miliona KM mjesečno u BiH.
Zbog vanredne situacije trenutno 99% zaposlenika ne radi, obzirom na preporuke nadležnih organa, a samo u pojedinim slučajevima su organizovane određene dežure. Shodno ovoj situaciji prihodi od prodaje i servisiranja vozila su potpuno stopirani, navode iz Komore FBiH.
Istovremeno, mnogi trgovci su ulaganjem u salone i servise zadužili svoje kompanije kod komercijalnih banaka, lager automobila se djelomično finansira iz obrtnih sredstava, ali većim dijelom iz kreditnih ili leasing aranžmana.
Nadalje, rent-a-car poslovanje je potpuno hendikepirano i suočeno sa scenarijem da će isti usljed krize izvršavati povrat.
Upućena Inicijativa ima dva prijedloga koja bi pomogla nastavku privrednih aktivnosti:
1. Hitno izvršavanje preraspodjele sredstava sa podrškom privredi – kako bi se zadržali zaposlenici;
2. Omogućiti nastavak poslovanja, poštujući mjere zdravstvene i sigurnosne struke kroz dežurstvo, skraćeno radno vrijeme te rad od kuće u segmentima gdje je to moguće.
U ovoj inicijativi fokus je na kratkoročnim mjerama, dok u narednom periodu Udruženje ovlaštenih zatupnika i trgovaca autmobilima želi biti kvalitetan sagovornik nadležnim institucijama, kako bi svi zajedno što manje osjetili posljedice krize.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više