spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoZašto Volvo Cars ispušta nove automobile s 30 metara i kako to...

Zašto Volvo Cars ispušta nove automobile s 30 metara i kako to pomaže u spašavanju života

Da bi spasilačkim službama omogućili da se pripreme na eventualni scenarij sudara, kao i simulaciju sila u najekstremnijim nesrećama (koje nadmašuju nesreće koje se mogu simulirati standardnim ispitivanjima sudara), kompanija Volvo Cars nedavno je usvojila te iste ekstremne mjere. Prvi put su sada dizalicoms visine od 30 metara nekoliko puta spustili više novih vozila Volvo.
To je metoda koja je omogućila da se ostvari isti efekat za odgovarajuću simulaciju štete koja je utvrđenau najekstremnijim scenarijima nesreća: pomislite na nesreće s jednim automobilom pri vrlo visokoj brzini, nesreće u kojima automobil velikom brzinom udari u teretnjak ili nesreće u kojima automobil zadobija snažan udarac s boka.
U takvim situacijama će putnici u automobilu najvjerovatnije biti u kritičnom stanju. Zato je prioritetni zadatak da se što prije izvuku putnici iz automobila, i to primjenom spasilačkog hidrauličkog alata poznatog pod nazivom ‘ralje života’, te da se što prije odvezu u bolnicu. Stručnjaci za spašavanje iz vozila često govore o zlatnom času: u roku od jednog sata od nesreće treba izvući povrijeđene iz vozila i odvesti ih u bolnicu.
»Već niz godina usko sarađujemo sa švedskim spasilačkim službama. To je zato što imamo isti cilj: imati bezbjednije ceste za svakog. Nadamo se da niko neće morati proživjeti najteže nesreće, iako se nažalost sve nesreće ne mogu izbjeći. Upravo zbog toga je vrlo važno da postoje metode koje pomažu da se spase životi kad se dogode najteže nesreće“, kaže Håkan Gustafson, viši istraživač iz grupe za istraživanje saobraćajnih nesreća Volvo Cars.

Najekstremnije ispitivanje sudara koje je ikad provela kompanija Volvo Cars

Svi zaključci o nesrećama i posljedičnom spašavanju bit će sabrani u opsežnom izvještaju o istraživanju. Taj izvještaj će biti besplatno na raspolaganju svim ostalim spasiocima, što će im omogućiti korištenje zaključaka i daljnji razvoj njihovih spasilačkih sposobnosti.
Spasioci svoja vozila za obuku obično pronalaze na otpadima. Međutim, ti automobili su obično stari i do dvije decenije. Što se tiče čvrstoće čelika, konstrukcije sigunosnog kaveza i opšte izdržljivosti, postoji velika razlika između savremenih automobila i automobila proizvedenih prije 15 do 20 godina. Nova Volvo vozila proizvedena su od najtvrđeg čelika koji se može pronaći u savremenim automobilima.
Upravo zbog toga je za spasioce od ključnog značenja da neprestano usavršavaju znanje o novijim modelima automobila i vrše reviziju vlastitih postupaka s ciljem razvoja nove tehnike spašavanja iz vozila. Drugim riječima, ova osposabljavanja mogu da znače razliku između života i smrti. Zato je, na zahtjev spasilačkih službi, kompanija Volvo Cars odlučila da unaprijedi situaciju.
„Obično u laboratoriju provodimo samo sudare automobila, a sad smo automobile prvi put ispustili sa dizalice. Znali smo da ćemo nakon eksperimenta vidjeti ekstremne deformacije pa smo to i učinili kako bismo spasilačkoj ekipi dali pravi izazov za rad“, izjavio je Håkan Gustafson.
S dizalice je nekoliko puta spušteno ukupno deset različitih modela vozila Volvo. Prije pada su sigurnosni inžinjeri kompanije Volvo Cars precizno izračunali kolikom pritisku i sili mora biti izložen svaki automobil kako bi dostigao traženi stepen štete.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više