spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoVW razvija baterije koje će trajati cijeli životni vijek električnog automobila

VW razvija baterije koje će trajati cijeli životni vijek električnog automobila

Frank Blome je jedan od vodećih ljudi grupe Volkswagen kada je riječ o razvoju baterija za električna vozila, a u svom posljednjim intervjuu je izjavio da će VW-ove baterije trajati cijeli životni vijek električnog automobila u koji će se ugrađivati.
Također, dodao je i kako je VW-ov cilj da baterije u vozilima temeljenim na MEB-u nakon 8 godina korištenja, odnosno 160.000 prijeđenih kilometara i dalje mogu svojim korisnicima ponuditi minimalno 70% kapaciteta.
Blome je rekao i da su vozila temeljena na platformi MEB ustvari automobili napravljeni oko baterija te da im to omogućuje postizanje autonomije od oko 550 km i to po pristupačnim cijenama. Rekao je i da će baterije biti dugovječnije ako se pune normalnom brzinom, a ne putem brzih punjača. Također, rekao i je i da će na vijek trajanja povoljnije utjecati ako se baterije pune do otprilike 80% kapaciteta, a ne do 100%. Dodao je i da je 80% kapaciteta u većini slučajeva dovoljno.
Blome je dodao i da se nastavak razvoja litij-ionskih baterija neće nastaviti tempom iz posljednjih nekoliko godina, no da se i dalje mogu očekivati značajna unaprjeđenja, prenosi Autonet.hr.
Sljedeći veliki iskorak Blome vidi u baterijama s krutim elektrolitom na čijem se razvoju unutar Grupe VW intenzivno radi. Ove baterije bi se u širokoj primjeni na tržištu trebale pojaviti između 2025. i 2030. Donijet će veći kapacitet, a time i veću autonomiju. Također, bit će kompaktnijih dimenzija lakše, jeftinije i bit će ih moguće brže puniti.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više