spot_img
3.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoVW Expo 23. augusta u krugu fabrike Volkswagen Sarajevo u Vogošći

VW Expo 23. augusta u krugu fabrike Volkswagen Sarajevo u Vogošći

Auto 4×4 Club organiziraje drugi po redu VW Expo koji će biti održan u nedjelju, 23. augusta u krugu fabrike Volkswagen Sarajevo u Vogošći.
VW Expo je skup ljubitelja vozila grupacije Volkswagen (VW, Audi, Škoda, Seat, Porsche), a predviđeno je okupljanje vlasnika tih vozila iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona.
Više od pola stoljeća nakon dolaska prvog automobila u Bosnu i Hercegovinu, počela je ovdje njihova proizvodnja. Prije toga je preduzeće Pretis u Vogošći, na temelju ugovora iz 1963. godine sa njemačkom tvornicom NSU, proizvodilo skutere i motocikle Prima i Maxi. Rađeni su po licenci njemačke tvornice, ali su ugrađivani i pojedini dijelovi domaće proizvodnje. U Vogošći su, od 1965. godine, montirani i automobili iz programa tvornice NSU.
Tvornica Automobila Sarajevo (TAS), formirana je 1969. godine, na temelju ugovora koji je UNIS zaključio sa njemačkim koncernom Volkswagen AG. U Vogošći je potom, od 1972. godine, obavljana montaža različitih modela popularnog Volkswagena Bube. Tako je počela duga tradicija proizvodnje automobila Volkswagen u Bosni i Hercegovini. Bubu je 1976. godine naslijedio Golf 1,a od 1985. godine Volkswagen Golf 2. Prosječna proizvodnja u ovoj tvornici je bila oko 25 hiljada Golfova godišnje.
Ovom manifestacijom se, ujedno, obilježava i 35. godina od početka proizvodnje Golf 2 u našoj zemlji, koji je inače nazastupljeniji model na cestama u BiH, saopćeno je iz Auto Media Group.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više