spot_img
10 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoVolvo zbog korona uticaja otpušta oko 4.100 radnika

Volvo zbog korona uticaja otpušta oko 4.100 radnika

Volvo grupa očekuje da će kriza koju je izazvao Covid-19 negativno uticati na njene aktivnosti na mnogim velikim tržištima, i kratkoročno i srednjoročno, pa zbog toga planira dodatno smanjenje broja zaposlenih na administrativnim, kancelarijskim i menadžerskim pozicijama na približno 4.100 radnika širom svijeta, od toga oko 1.250 u Švedskoj.
Program redukcije zaposlenih trebalo bi da bude sproveden u drugoj polovini 2020. godine.
Volvo grupa u svom sastavu ima devet kompanija – Volvo Trucks, Volvo Buses, Renault Trucks, Mack,UD Trucks, Volvo Construction Equipment, Volvo Penta, Arguus i Volvo Financial Service i širom svijeta zapošljava više od 104.000 radnika. Prodajne i servisne aktivnosti obavlja na više od 190 tržišta. U 2019. godini neto vrijednost prodaje vozila i usluga iznosila je oko 432 milijardi švedskih kruna (oko 40,5 milijardi eura).
“Epidemija korona virusa i globalne mjere poduzete u borbi protiv Covid-19 umnogome su uticali na našu industriju. Očekuje se da će efekat toga biti manja potražnja u budućnosti i mi moramo nastaviti da prilagođavamo našu poslovnu organizaciju u skladu sa tim. U isto vrijeme, ubrzat ćemo promjene koje zahtijevaju prilagođavanje novim tehnologijama i poslovnim modelima“, kaže Martin Lundstedt, predsjednik i izvršni direktor Volvo grupe.
Kao dio Volvo grupe, Volvo Trucks, čuveni proizvođač kamiona, takođe je pogođen ovim promjenama. U proteklih godinu dana Volvo kamionska korporacija je kontinuirano prilagođavala svoje poslovanje smanjenoj potražnji u odnosu na rekordan nivo iz prve polovine 2019. godine, primjenjujući strategiju fleksibilne uposlenosti, uz istovremeno ubrzavanje transformacije proizvodnog programa ka održivim transportnim rješenjima.
“Promjene koje su se desile na globalnom tržištu kamiona nisu zaobišle ni Srbiju. Primjetan je pad potražnje i zahtjeva u transportnoj industriji, što predstavlja svakako izazov za našu kompaniju“, kaže Dragana Krstić, direktor Volvo Trucks za region Adriatic South, u čijem sastavu posluju kompanije Volvo kamioni u Srbiji, Makedoniji i Bosnii Hercegovini.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više