spot_img
13.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoVolvo ograničava brzinu novih vozila na 180 km/h

Volvo ograničava brzinu novih vozila na 180 km/h

Potez koji su u Volvu najavili još prošle godine u sklopu programa Vision 2020 sada je dobio i službenu potvrdu – švedski proizvođač ograničit će najvišu brzinu na svim svojim novim automobilima na 180 km/h. Volvo na taj način želi učiniti dodatni korak prema svom krajnjem cilju: nula ozbiljnih ozljeda i smrtnih slučajeva u prometu.
Dodatno, svi će novi automobili ovog proizvođača standardno dolaziti i sa značajkom Care Key, koja će vlasnicima omogućiti dodavanje dodatnih ograničenja brzine. Ovo bi trebalo omogućiti, primjerice, roditeljima da ograniče brzinu kojom će im djeca (ili općenito mladi i manje iskusni vozači) smjeti najbrže voziti.
Iz Volva ističu da je brzina i dalje jedan od glavnih uzročnika teških nesreća i nadaju se da će ograničenje najviše brzine, zajedno s prilagodljivim ograničenjem kroz Care Key, pomoći u povećanju sigurnosti na cestama. Nadaju se da će ove tehnologije potaknuti i dodatne razgovore oko ove teme te dovesti do nula pogibija i ozbiljnih ozljeda – iako su svjesni da je njihov potez, otkako je najavljen, izazvao kontroverze u javnosti, piše Autonet.hr.
Njihova argumentacija zasniva se na statistikama i namjeri spašavanja što je više moguće života, a ističu i kako sistemi aktivne sigurnosti ugrađeni u moderne automobile nisu učinkoviti u sprječavanju teških ozljeda putnika pri previsokim brzinama. Zato, kažu, postoje ograničenja brzine na cestama, a od sada će postojati i u njihovim automobilima.
Vožnja pod utjecajem droga i alkohola te nepažnja dodatni su značajni faktori nesigurnosti, a Volvo će se, najavljuju, budućim tehnologijama pozabaviti i njima, kako bi ostvario svoj cilj.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više