spot_img
3.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoVolvo izmislio volan koji se može pomjerati lijevo-desno

Volvo izmislio volan koji se može pomjerati lijevo-desno

Volvo je početkom prošle godine Patentnom uredu SAD-a predao patentu prijavu koja je tek nedavno objavljena, a opisuje neobičnu inovaciju vezanu za upravljač automobila.
Prema ovom patentu, nazvanom ‘vozila s više vozačkih položaja’, automobili bi mogli biti opremljeni sistemom upravljanja koji bi se prema potrebi mogao pomjerati po kabini. S lijeve strane, kod nas nazivane ‘vozačkom’, kolo upravljača bi se tako moglo preseliti na desnu, ‘suvozačku’ stranu, čime bi vozač i suvozač zamijenili uloge.
Trenutačno se, kažu u Volvu, vozila proizvode odvojeno za tržišta na kojima se vozi lijevom od onih na kojima se vozi desnom stranom. Dodatno, posljednjih je godina mnogo napora i novca uloženo u tehnologije autonomne vožnje. Uzimajući obje ove činjenice u obzir, stručnjaci u Volvu smislili su rješenje – napraviti volan koji bi se mogao preseliti s lijeve na desnu stranu kada vozilo iz jedne zemlje prijeđe u drugu, u kojoj se vozi suprotnom stranom kolnika.
Funkcija pomicanja upravljača također bi poslužila i u potpuno autonomnoj vožnji, u kojoj ne postoji tradicionalna uloga vozača, već je volan tu tek za slučaj da autonomnom automobilu treba dodatna pomoć u snalaženju. Tako bi ovaj pomični volan mogao stajati u sredini, na lijevoj ili desnoj strani, a njime bi se mogao poslužiti bilo ko s prednjeg sjedala, povremeno i prema potrebi, prenosi portal Autonet.hr.
Osim horizontalnog pomicanja upravljača, vozila s ovom tehnologijom imala bi i druge pomične dijelove bitne vozaču, kao što su pedale (isključivo uz drive-by-wire način rada) i druga oprema, dok bi se premještanju vozačke pozicije automatski prilagođavao i prikaz na multifunkcijskom zaslonu smještenom u upravljačkoj ploči.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više