spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoVolvo će od 2019. proizvoditi samo automobile na električni ili hibridni pogon

Volvo će od 2019. proizvoditi samo automobile na električni ili hibridni pogon

Švedski proizvođač automobila Volvo Cars objavio je danas da će do 2019. postupno ugasiti proizvodnju automobila na fosilna goriva, te će svi njegovi novi modeli biti na električni ili hibridni pogon.
U periodu od 2019. do 2021. švedska će kompanija, čiji je vlasnik kineski Geely, na tržište izbaciti pet modela električnih automobila, tri pod vlastitim brendom i dva pod brendom Polestar, kao i niz modela na hibridni pogon.
“Najava označava kraj perioda automobila koji su isključivo koristili motore s unutarnjim sagorijevanjem”, rekao je u saopćenju predsjednik uprave i izvršni direktor Volva Hakan Samuelsson.
Švedska će kompanija i dalje proizvoditi postojeće modele koji kao gorivo koriste isključivo benzin ili dizel a lansirani su prije 2019. godine i naknadno će ih postupno zamijeniti hibridni i električni modeli, dodao je glasnogovornik kompanije, prenosi Hina.
Švedska grupa cilja do 2025. godine prodavati milion električnih automobila godišnje, a nadaju se da će u tom periodu i njihova proizvodnja biti ‘klimatski neutralna’.
Kineska grupa Zhejiang Geely Holding kupila je Volvo Cars od Ford Motora u 2010. godine za oko 1,3 milijarde dolara. Danas je automobili švedske kompanije prodaju na više od 100 tržišta kroz mrežu od oko 2.000 ovlaštenih dobavljača.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više