spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoUticaj Brexita: MINI odlaže novu generaciju modela

Uticaj Brexita: MINI odlaže novu generaciju modela

Od 1. februara Ujedinjeno Kraljevstvo je nakon 47 godina zvanično van Evropske unije, a ova odluka Britanaca imaće posljedice i po domaću automobilsku industriju.
Mnogi proizvođači automobila već su prilagodili svoje planove kako bi umanjili gubitke što je više moguće, ali doći će i do smanjenja broja radnih mjesta i zatvaranja pojedinih postrojenja. Honda će tako zatvoriti fabriku u Svindonu krajem 2021, dok je Jaguar Land Rover za kraj ove godine najavio privremeno zatvaranje tri fabrike automobila i fabrike motora. Ford, Rolls-Royce i Aston Martin izrazili su zabrinutost zbog negativnog uticaja koji se očekuje nakon Brexita, prenosi B92.
I proizvođač MINI-ja, brenda koji je u vlasništvu BMW-a, najavio je da će izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz zajedničkog evropskog tržišta imati značajnog uticaja na njihovo poslovanje.
Portparol MINI-ja izjavio je za Reuters da će proizvodni ciklus aktuelne generacije modela te marke biti produžen u odnosu na prosječan životni vijek modela (oko šest godina). Kako je objašnjeno, do ovog će doći zbog Brexita, ali i potrebe kompanije da smanji troškove poslovanja. Naime, BMW grupa želi da uštedi 12 milijardi eura do 2022. godine, kroz rezanje troškova razvoja novih modela i smanjenje palete motora i mjenjača za svoja vozila.
Inače, prošla godina nije bila baš sjajna za MINI, s obzirom da je prodao 346.639 automobila uz smanjenje od 4,1% u odnosu na 2018. Posebno je loš bio decembar 2019, kada je zabilježen pad od 17,7% u poređenju sa istim mjesecom 2018. godine. Početak 2020. donio je izvjestan optimizam, jer je MINI saopštio da je skoro 80.000 potencijalnih kupaca izrazilo interesovanje za električni model ovog brenda, ali ostaje da se vidi koliko njih će na kraju odlučiti da ovaj automobil zaista i kupi.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više