spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoU Norveškoj udio elektrificiranih automobila nadmađio benzince i dizelaše

U Norveškoj udio elektrificiranih automobila nadmađio benzince i dizelaše

Zahvaljujući izdašnim poticajima norveških vlasti udio elektrificiranih automobila na tržištu novih automobila je u prethodnoj godini prešao 50 posto. Ovo je prvi slučaj u istoriji da je prodano manje automobila s motorima pogonjenim isključivo fosilnim gorivima.
Naime, udio elektrificiranih automobila, dakle električnih i hibrida, tokom 2017. godine na norveškom tržištu novih automobila iznosio je čak 52 posto. Time je prodaja u odnosu na 2016. godinu skočila 12 posto, a Norvešku pozicionirala kao predvodnika u nastojanjima da smanji emisiju štetnih plinova, javlja Reuters.
Izuzmu li se hibridi s malim elektromotorom koji se ne mogu puniti strujom iz vanjskog izvora udio elektrificiranih automobila je i dalje visokih 39 posto. Primjera radi, drugoplasirana Nizozemska ima udio takvih vozila od svega 6,4 posto.
Norveška vlada prošle godine iznijela je plan da do 2025. godine na tržištu budu dostupna isključivo vozila s nultom emisijom. Trenutni udio takvih vozila na norveškom tržištu je 21 posto, pa se u narednih sedam godina očekuju daljnji potezi vlade.
Kupci elektrificiranih vozila u Norveškoj uživaju brojne povlastice koje idu od manjih davanja, pa sve do besplatnog korištenja parkirnih mjesta, besplatnog punjenja i izuzimanja od plaćanja cestarine, piše Index.hr.
Dodatno, najprodavaniji e-Golf prodaje se po cijeni od 262.000 kruna (27.100 eura), što je gotovo pa uvozna cijena automobila. Istovremeno, benzinski Golf ima osnovnu cijenu od 180.000 kruna (18.600 eura), a sa svim davanjima stoji oko 298.000 kruna (30.800 eura).

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više