spot_img
16.6 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoU Evropi prodaja novih automobila u prvom polugodištu pala za 3,1 posto

U Evropi prodaja novih automobila u prvom polugodištu pala za 3,1 posto

U prvoj polovini 2019. godine u 27 zemalja članica Evropske unije (bez podataka za Maltu) prodato je ukupno 8,2 miliona novih automobila, što je za 3,1 posto manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine, podaci su koje je objavilo udruženje evropskih proizvođača automobila – ACEA.
Među vodećim evropskim tržištima veću je potražnju za novim automobilima imala samo Njemačka, za skromnih 0,5 posto.
Najviše se smanjila potražnja u Španiji, za 5,7 posto. Slijede Italija i Velika Britanija s padom prodaje za 3,5% odnosno 3,4%, dok je najmanji pad imala Francuska, za 1,8 posto.
U cijeloj ‘staroj Europi’ broj registriranih novih automobila smanjen je u prvoj polovini godine za 3,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.
Zemlje ‘nove’ Europe u cjelini bilježile su 1,4-postotni rast, podaci su ACEA.
U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine registrirano ukupno 38.216 novih automobila, gotovo kao i u istom prošlogodišnjem razdoblju, prenosi Hina.
I podaci za juni mjesec ove godine pokazuju pad potražnje za novim automobilima u Evropi. U junu je u 27 članica EU registrirano ukupno 1,4 miliona novih automobila, što je za 7,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.
Pad potražnje u junu zabilježen je na svim vodećim tržištima, a najveći je bio u Francuskoj i Španiji gdje se prodaja smanjila 8,4 odnosno 8,3 posto. U Britaniji je prodaja pala za 4,9%, Njemačkoj za 4,7%, Italiji za 2,1%…

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više