spot_img
3.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoU EU prodano više Lada nego automobila Bentley, Bugatti i Lamborghini zajedno

U EU prodano više Lada nego automobila Bentley, Bugatti i Lamborghini zajedno

Prodaja automobila marke Lada u Evropskoj uniji u 2017. godini porasla je za 28,9 posto u odnosu na lani, saopćila je agencija Avtostat, pozivajući se na podatke o prodaji automobila na evropskom tržištu koje je objavilo Udruženje evropskih proizvođača automobila – ASEA.
U Evropskoj uniji lani je prodano ukupno 5.167 vozila marke Lada proizvođača Avtovaz. Kako ističe Avtostat, unatoč rastu, obim nije veliki a udio ruskih automobila u ukupnoj prodaji iznosi svega 0,03 posto, što su podaci koje ASEA ne obrađuje, prenose ruski mediji.
Ipak, u EU je prodano nešto više Lada nego automobila marki Bentley, Bugatti i Lamborghini zajedno.
Analitičari ističu da je rast prodaje Lada na evropskom tržištu u protekloj godini povezan s pojavom sedana Lada Vesta u Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, Njemačkoj i Litvi. Lada je u Njemačkoj sve popularnija, a u 2017. godini značajno je porasla prodaja (2.600 vozila u odnosu na 3.000 automobila premium marke Lexus). Najtraženiji je bio terenac Lada 4×4.
Na internetu su se danas pojavile prve fotografije obnovljene Lade Grante, a objavljeno je i da je Lada Vesta Sport dobila novu presvlaku neba u crnoj boji, koji se ugrađuje samo u luksuznim varijantama automobila, ili se dodatno plaća, prenosi Russia Beyond.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više