spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoTrgovci traže ukidanje carine na uvoz novih električna vozila u BiH

Trgovci traže ukidanje carine na uvoz novih električna vozila u BiH

Shodno zaključcima sastanaka Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima održanih u Tuzli, Sarajevu i Mostaru u aprilu i maju ove godine sa ovlaštenim uvoznicima novih automobila u BiH, kao i predstavnicima prodajno-servisnih centara novih motornih vozila u FBiH, kao jedan od važnijih prioriteta ovog Udruženja jeste pokretanje inicijative za odluku o harmonizaciji carinske stope pri uvozu novoproizvedenih (putničkih i lakokomercijalnih) automobila u BiH.
Predstavnici Udruženja smatraju da bi smanjenjem i harmonizacijom carinskih stopa na novoproizvedene automobile, vođeni pozitivnim primjerima i praksom CEFTA zemalja i generalno zemalja regiona, imali višestruku korist za naše krajnje kupce sa aspekta smanjenja zagađenja zraka, te podizanju stepena bezbjednosti sabraćaja u BiH.
Istovremeno, povećao bi se i državni budžet iz sredstava prikupljena plaćanjem niže – stimulativne stope carine obračunatu na veći broj uvezenih automobila, jer svjedoci smo da se danas kupci ne odlučuju na kupovinu novih vozila sa enormnih 15% carinskih dažbina.
Također se procjenjuje i mogućnost naplate PDV-a u većem iznosu, kao efekat uvoza većeg broja novih vozila.
Iz Udruženja stoga predlažu da se na uvoz novih električna vozila, tzv. BEV (posjeduju isključivo električni motor/bateriju) ukine carinska stopa, odnosno da umjesto dosadašnjih 5% carinska stopa bude 0%, bez obzira na preferencijalni status proizvodnje iz Evropske unije.
Za hibridna vozila, tzv. PHEV (električni motor/baterija + motor SUS), predlaže se da umjesto dosadašnjih 15% carinska stopa bude 5%, bez obzira na preferencijalni status proizvodnje iz EU. Za sva ostala vozila koja nemaju preferencijalni status proizvodnje u EU, prijedlog je da se carinska stopa umjesto dosadašnjih 15% obračunava stopa od 5% carine.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više