spot_img
13.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoToyota premijerno predstavila novi Yaris Cross

Toyota premijerno predstavila novi Yaris Cross

Japanska Toyota je za svoj novi krosover iskoristio poznato ime iz svog portfolija – Yaris, na koje je dodao oznaku Cross.
Automobil koji je prvobitno trebalo da ima premijeru početkom marta na sajmu u Ženevi, sada je predstavljen online. Iako po nekim detaljima stilski podsjeća na RAV4, Yaris Cross ima originalan dizajn koji ga izdvaja od ostalih modela iz game Toyota vozila, prije svega od nešto većeg kupe-krosovera C-HR.
S obzirom da dijeli mehaničku platformu sa novim Yarisom, Cross model je zadržao isto međuosovinsko rastojanje od 2.560 mm, ali su prepusti karoserije ispred prednjih i iza zadnjih točkova u zbiru veći za 240 mm, pa je i ukupna dužina porasla na 4.180 mm. Krosover je od standardnog Yarisa širi za 20 mm i viši za 90 mm.

U ponudi boja uvrštena je i nova nijansa zlatne – Brass Gold

Toyota će kupcima ponuditi veliki izbor alu-felni dimenzija i do 18 inča, a neizostavni detalj biće opciona dvobojna spoljašnjost, pri čemu će krov biti ofarban drugačije od ostatka karoserije. Osim toga, u izbor boja spoljašnjosti uvrštena je i nova nijansa zlatne nazvana Brass Gold, prenosi B92.
Kokpit je u velikoj mjeri prekopiran iz Yarisa. Ipak, neki detalji su drugačiji, poput instrument table ili komandi automatskog klima-uređaja.
Yaris Cross ima hibridni pogon koji se sastoji od elektromotora i 3-cilindarskog 1.5-litarskog benzinca. Ukupna kombinovana snaga je 116 KS, a ovaj automobil ima pogon na sva četiri točka. Pri tome se snaga se standardno prenosi na prednje točkove, a zadnji pogon se uključuje po potrebi, kada kompjuter procjeni da je to potrebno.

Kokpit kao kod Yarisa, uz modifikacije instrument table i komandi klima-uređaja

Toyota je najavila da će u ponudi biti i verzija samo sa prednjim pogonom, za koju tvrde da će emitovati 120 g CO2/km prema WLTP standardu, dok će 4WD varijanta imati emisiju ugljen-dioksida od 135 g/km.
Yaris Cross će se proizvoditi u Toyotinoj fabrici u Francuskoj, pored standardnog Yarisa, a japanska kompanija planira godišnju proizvodnju od preko 150.000 vozila.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više