spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoToplotni senzor volana signalizira vozaču smjer skretanja vozila

Toplotni senzor volana signalizira vozaču smjer skretanja vozila

Volani sa grijanjem nisu novost u svijetu auto industrije, posebno kod luksuznijih marki, ali Jaguar Land Rover je ovom sistemu, pored grijanja ruku vozača, pronašao i drugu potencijalnu namjenu.
Jaguar Land Rover je u saradnji sa univerzitetom u Glazgovu osmislio sistem koji koristi grijanje i hlađenje volana kako bi informirao vozača u kom smjeru treba da skrene ili da se prestroji u drugu saobraćajnu traku. Sistem brzo grije, odnosno hladi obruč volana za do 6°C, a temperatura može i da se prilagodi ako je pomenuta razlika vozaču prevelika.
U Jaguar Land Roveru veruju da bi upotrebom ovog sistema bio smanjen broj saobraćajnih nesreća s obzirom da vozači ne bi trebalo da skidaju pogled sa puta i gledaju primjera radi u centralni ekran infotainmenta za navigacijska uputstva. To je važno smatraju Britanci s obzirom da je upravo nepažnja uzrok značajnog broja saobraćajnih nesreća.
Uz mogućnost davanja uputstva o smjeru u kome treba voziti, ova tehnologija se može koristiti i za pružanje nekih drugih informacija koje nisu hitne, prenosi Autonet.hr.
Za sada nema informacija o tome da li će se i kada ova tehnologija naći u Jaguar Land Rover vozilima.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više