spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoSvaka benzinska pumpa u Njemačkoj morat će imati punjač za e-vozila

Svaka benzinska pumpa u Njemačkoj morat će imati punjač za e-vozila

Njemačka će u sklopu plana stimulacije vrijednog 130 milijardi eura zahtijevati od svake benzinske pumpe da posjeduje punjače za električna vozila. Ovaj paket stimulacija uključuje subvencije za kupce električnih vozila, ali i poreze za vlasnike velikih SUV-ova koji zagađuju okolinu.
Prema zvaničnim podacima, od 168.148 vozila registrovanih u maju, samo 3,3% su električni automobili. Prošle godine u Njemačkoj je bilo manje od 2% električnih od ukupnog broja registrovanih automobila. Eksperti smatraju da uzrok slabe prodaje može da bude zabrinutost vozača za punjenje baterije.
Prošle godine je kancelarka Angela Merkel postavila cilj koji se odnosi na milion stanica za punjenje električnih automobila širom Njemačke do 2030. godine. Garancija da će svaka benzinska pumpa imati punjače je značajan korak ka tom cilju, ali nije dovoljan jer u Njemačkoj postoji oko 15.000 benzinskih pumpi, mnogo manje u odnosu na 1965. godinu kada ih je bilo 40.000.
Da bi električni automobili postali standard, Njemačkoj je potrebno najmanje 70.000 stanica za punjenje, kao i 7.000 stanica s brzim punjačima.
Njemačka nije jedina koja promovira električne automobile u sklopu strategije nakon pandemije koronavirusa, jer je i francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio inicijativu vrijednu 8 milijardi eura s ciljem da Francuska postane najveći proizvođač ‘čistih’ vozila u Evropi, piše Engadget.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više