spot_img
12.7 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaEkonomijaStrani ulagači povukli iz Rusije oko 36 milijardi dolara

Strani ulagači povukli iz Rusije oko 36 milijardi dolara

Strani ulagači povukli su iz Rusije prodajom imovine oko 36 milijardi dolara između ožujka 2022. i ožujka 2023. godine, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija RIA, pozivajući se na analizu podataka ruske središnje banke.

Brojne velike zapadne kompanije napustile su ili smanjile poslovanje u Rusiji nakon što je Zapad na rusku invaziju na Ukrajinu reagirao opsežnim sankcijama Moskvi.

Prošli petak ruska središnja banka ustvrdila je u izvješću o stabilnosti financijskog sustava da je poslovanje u Rusiji zapravo prodao tek mali udio stranih kompanija i da su mnoge zadržale pravo povratka, navodi agencija TASS.

Od ožujka 2022. do ožujka 2023. dovršeno je oko 200 prodajnih transakcija, a u samo petini njih prodana je imovina vrijednosti veće od 100 milijuna dolara, istaknuli su u središnjoj banci, prema TASS-u.

Samo pet transakcija odobrenih od listopada 2022. uključivalo je plaćanja nerezidentima u iznosima većim od 400 milijuna dolara, navode.

Te prodajne transakcije po njima tek u ograničenoj mjeri utječu na rusko gospodarstvo, citira ruska novinska agencija navode iz izvješća.

“Prvo, većina takvih transakcija (…) implicira zadržavanje potrebnih dozvola za proizvodnju, patenata i prava intelektualnog vlasništva. Kompanijama se i dalje isporučuju sirovine, materijali i dijelovi; osigurava se tehnička i pomoć u materijalima”, stoji u izvješću, po TASS-u.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više