spot_img
10 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoSoftverski problemi zaustavili isporuke Golfa 8 i Škode Octavije

Softverski problemi zaustavili isporuke Golfa 8 i Škode Octavije

Volkswagen je proteklog vikenda zaustavio tek prije nekoliko dana otvorene proizvodne linije Golfa i Škode, nakon što je otkriven propust u softveru koji se s tim automobilima isporučuje. Isporuke Golfa osme generacije i Škode Octavije kupcima su privremeno obustavljene dok se problemi ne riješe.
Portal Autocar je dobio službenu izjavu iz Volkswagena u kojoj stoji da je rutinska interna kontrola pokazala kako je problem u prenosu podataka unutar računarskih sistema automobila. Tačnije, podaci ne dolaze iz softvera glavne kontrolne jedinice do online kontrolne jedinice OCU3. Kao rezultat prekida te komunikacije događa se prekid rada sistema eCall, koji je zadužen za ostvarivanje poziva hitnim službama u slučaju nepredviđenih situacija poput prometnih nesreća.
Sistem eCall (emergency call) obavezan je u svim novim vozilima unutar Evropske unije od marta 2018. godine, pa je njegovo nefunkcioniranje ozbiljan, ne samo sigurnosni, nego i regulatorni problem za Volkswagen. Za sada se čini kako softversku zakrpu za ovaj problem neće biti moguće izraditi do druge polovine juna, pa bi osim korona-krize i ovaj slučaj mogao imati ozbiljne posljedice po Volkswagenove poslovne rezultate. Dodatno, moguće je da će kompanija morati povući i određeni broj vozila proteklih sedmica već isporučenih s ovim softverskim problemom.
Neki mediji prenose i da je osim Golfa 8 i Škode Octavije isti problem primijećen i u još dva modela ovog koncerna, prenosi Autonet.hr. U pitanju su Seat Leon i Audi A3, čije isporuke su također, navodno, zaustavljene.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više