spot_img
3.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaFinansijeSlovenija s velikim padom maloprodaje

Slovenija s velikim padom maloprodaje

Obim trgovine na malo u eurozoni u martu je na mjesečnom nivou smanjen za 1,2 posto, a u EU za 1,1 posto.

U međugodišnjem poređenju pala je za 3,8 odnosno 4,1 posto, objavio je danas evropska statistička kancelarija Eurostat. U međugodišnjem poređenju Slovenija bilježi jedan od najvećih padova među zemljama EU; iznosila je 12,8 posto.

U međumjesečnom poređenju obim maloprodaje hrane, pića i duvana u evropodručju pao je za 1.4 posto, a neprehrambenih proizvoda za 1,1 posto.

U međuvremenu je prodaja motornih goriva porasla za 1.6 odsto. U EU je prodaja hrane, pića i duvana smanjena za 1,2 odsto, a neprehrambenih proizvoda za 1.1 odsto. Prodaja motornih goriva porasla je za jedan posto.

Među zemljama za koje je Eurostat imao podatke najveći mjesečni pad bilježe Letonija (-2.7 posto), Njemačka i Poljska (obje -2.4 odsto) te Luksemburg (-1.9 odsto). Najveći mjesečni rast imali su Rumunija (+2.9 odsto), Portugal (+2.3 odsto) i Irska (plus jedan odsto). U međuvremenu je u Sloveniji zabilježen mjesečni rast od 0.3 odsto.

Na godišnjem nivou prodaja hrane, pića i duvana u evrozoni pala je za 6.8 odsto, a prodaja neprehrambenih proizvoda za 2.2 odsto. Prodaja motornih goriva bila je 3.5 odsto veća nego u martu prošle godine. U EU je prodaja hrane, pića i duvana smanjena za 6.6 odsto na godišnjem nivou, neprehrambenih proizvoda za 3.2 odsto, a prodaja motornih goriva porasla je za 2.8 odsto.

U međugodišnjem poređenju najveći pad zabilježile su Estonija (-13.5 odsto), Mađarska (-13.2 odsto) i Slovenija (-12.8 odsto). Najveći rast evropski statističari bilježe u Španiji (+10.8 odsto), Rumuniji (+7.2 odsto) i Kipru (+5.6 odsto), prenosi “SeeBiz”.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više