spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoSkupi popravci: Znate li koliko dugo traju LED svjetla na automobilima?

Skupi popravci: Znate li koliko dugo traju LED svjetla na automobilima?

LED svjetla u automobilima doista su odlična pomoć tokom noćne vožnje. Međutim, pitanje je koliko su ona trajna,a samim tim i koliko te popravke utiču na troškove kućnog budžeta.
Proizvođači automobila navode da će svjetla u LED tehnologiji trajati koliko i sam automobil. Međutim, istraživanje njemačkog autokluba ADAC utvrdilo je da su tvrdnje proizvođača automobila preoptimistične, odnosno da LED svjetla u prosjeku traju oko 15 godina, što je u većini slučajeva manje od vremena eksploatacija automobila. U trenutku isteka posljednje registracije automobili u Njemačkoj su stari oko 18 godina.
Što to znači? LED sklopovi su dizajnirani tako da u većini slučajeva morate promijeniti cijelo svjetlo, što je iznimno skupo i u slučaju LED Matrix prednjih svjetala trošak može biti oko 3000 eura. Tako trošak zamjene svjetala može biti veći od cijene automobila, navodi Revija HAK.
Stoga se traži od proizvođača automobila da koriste LED lampice koje će trajati duže te da omoguće mnogo jeftiniji popravak svjetala.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više