spot_img
3.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoSEAT el-Born postaje dio elektro mobilnosti

SEAT el-Born postaje dio elektro mobilnosti

SEAT el-Born će se prvi put pojaviti pred svjetskim medijima na posebnom eventu Volkswagen grupacije, prije njegovog javnog nastupa na sajmu automobila u Ženevi 2019. godine. SEAT el-Born je konceptni automobil koji odgovara na razna pitanja koja postavlja električna revolucija i postaje ključni igrač u spomenutom procesu.
Svijet se mijenja, a time i mobilnost. Kao što je motor s unutarnjim sagorijevanjem promijenio način na koji smo putovali početkom 20. stoljeća, elektrifikacija nas pokreće prema razvoju nove generacije automobila. Kako se ta promjena događa, potaknuta obavezama smanjenja emisija CO2 i našeg utjecaja na okoliš, SEAT preuzima veću odgovornost i pomaže ubrzati promjene prema budućnosti s manjim stepenom ugljika u atmosferi.

SEAT el-Born je prvo 100% električno vozilo temeljeno na Volkswagenovoj MEB platformi

SEAT el-Born je prvo 100% električno vozilo temeljeno na Volkswagenovoj MEB platformi. Konceptni automobil nazvan je po jednoj od najlegendarnijih četvrti Barcelone koja je inspirisala dizajnere i inženjere SEAT-a koji su kreirali sportsko vozilo s najnaprednijom električnom tehnologijom.
Automobil je dizajniran i razvijen u Barceloni, a proizvodit će se u tvornici Zwickau u Njemačkoj. SEAT će biti druga marka koja će predstaviti potpuno električno vozilo temeljeno na MEB platformi Volkswagen grupe. Očekuje se da će automobil biti lansiran na tržišta do 2020. godine.
Sa energetski snažnom baterijom smještenom u sredini vozila, SEAT el-Born postiže autonomiju vožnje do 420 km na WLTP službenom ispitnom ciklusu i mogućnost da dosegne 100km/h za 7,5 sekundi. Mogućnost punjenja baterije je za samo 47 minuta.
SEAT el-Born nije samo obećanje korisne elektrifikacije, već i integracija drugih tehnologija. Vozilo ima autonomnu funkcionalnost za podršku vozaču kao i mnoštvo ostalih sistema pomoći.

Poboljšana aerodinamika

Dinamične proporcije SEAT el-Borna omogućene su električnim pogonskim sklopom, postavljajući točkove maksimalno na uglove vozila i dopuštajući snažniji i energičniji položaj u usporedbi s pozicijom u tradicionalnim automobilima.
Ovaj automobil utjelovljuje budućnost dizajna vozila na moderan i integriran način, što je izrazito naglašeno na prednjem dijelu vozila. Aerodinamika je ključna za maksimiziranje dometa vozila, a u tu svrhu SEAT logotip na prednjoj strani je u ravni s karoserijom, gdje nema potrebe za hlađenjem motora, tako da nema potrebe za rešetkom. Ventilacijski otvori za hlađenje su postavljeni niže sprijeda ispred vozila, osiguravajući zrak u kučištu baterije i tako pojednostavljujući protok zraka preko prednjeg dijela vozila.

Unutrašnjost je maksimizirana zahvaljujući potpuno električnom pogonskom sistemu

Položaj A-stuba znatno se pomjerio prema naprijed, stvarajući elegantniji izgled, a pri tom osiguravajući više prostora u kabini. To omogućava električni pogon koji zahtijeva manje prostora.
Poboljšana aerodinamika igra veliku ulogu na vozilu. Dizajn otvora stvara pozitivan protok zraka koji ne samo da poboljšava aerodinamiku, već i ventilira kočnice kako bi održao dinamiku. Točkovi (20-inčni) pružaju savršenu ravnotežu između aerodinamike, oslobađanja topline i lakoće okretanja.
Na stražnjem dijelu vozila dvodijelni spojler pridonosi aerodinamičkim performansama SEAT el-Born-a, osiguravajući da protok zraka ostaje gladak, a turbulencija minimizirana.
Unutrašnjost je maksimizirana zahvaljujući potpuno električnom pogonskom sistemu, pružajući mogućnost potpuno novog iskustva. Kabina daje osjećaj lakoće i jednostavnosti, ali i tehnološkog napretka, s integracijom digitalnog kokpita, 10-inčnog infotainmenta i zaslona za povezivanje, smještenih u središtu kontrolne table.
Unutar vozila, fokus je na vozaču, gdje su sve linije na kontrolnoj tabli usmjerene prema onome ko je iza volana.
Putnici uživaju u više prostora za opuštanje u svojim sjedalima, zahvaljujući povećanim unutarašnjim proporcijama. Postoji i veći prostor za odlaganje, a mogućnost stavljanja prtljaga između dva prednja sjedala je jednostavan i učinkovit primjer ovog unapređenog kapaciteta.

Moć performansi

SEAT el-Born sa snagom od 150 kW (204 KS) može dostići 100 km/h za samo 7,5 sekundi.
Sa stvarnim dometom do 420 km na temelju WLTP ciklusa vožnje od 62kWh energetski obogaćene baterije, vozilo je spremno za putovanje gdje god to kupac poželi. Uz kompatibilnost sa do 100 kW DC punjenja, baterija se može vratiti od 0 do 80% za samo 47 minuta.
Vozilo također integriše napredni sistem upravljanja toplinom kako bi maksimizirao raspon korištenja vozila u najekstremnijim uvjetima. Toplotna pumpa vozila može smanjiti potrošnju električnog grijanja, štedeći i do 60 km autonomije – korisna u zemljama u kojima temperatura može pasti, a korisnici moraju koristiti sisteme kontrole klime.
Kako naše ceste postaju sve zagušenije, automobili moraju preuzeti dio napora od putnika. SEAT el-Born koristi autonomne sisteme drugog stepena, dajući djelomičnu automatizaciju vozila tako da može kontrolisati događaje upravljanja, ubrzanja i usporavanja, a tu je i inteligentni sistem za pomoć pri parkiranju.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više