spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoRenault i Nissan pregovaraju o ujedinjenju

Renault i Nissan pregovaraju o ujedinjenju

Francuski i japanski proizvođač automobila, Renault i Nissan, pregovaraju o spajanju čime bi bila stvorena jedna kompanija čijom bi se dionicom trgovalo na berzi, tvrde upućeni izvori Bloomberga.
Sporazum bi ukinuo sadašnji savez između te dvije kompanije i pretvorio je u jednu korporaciju. Renault trenutno posjeduje 43 posto u Nissanu, dok japanska kompanija drži 15 posto francuskog automobilskog diva. Carlos Ghosn, predsjednik obje kompanije, bio bi na čelu i nove korporacije, sa sjedištem u Francuskoj i u Japanu.
Berzovna vrijednost Renaulta kreće se oko 36 milijardi dolara, dok Nissan vrijedi 43 milijarde dolara.
Pregovori se vode oko detalja transakcije u kojoj bi Nissan dodijelio Renaultovim dioničarima dionice nove kompanije. Nissanovi dioničari također bi dobili dionice u zamjenu za svoje postojeće udjele. Međutim, poznavatelji situacije smatraju kako sporazum neće biti lako postići jer francuska vlada drži 15 posto udjela u Renaultu i do sada nije bila voljna odreći ga se ili pristati na smanjenje.
Osim toga, francuska i japanska vlada morat će i odobriti ovo spajanje. Prema tvrdnjama Bloombergovih izvora, pregovori o spajanju traju već mjesecima. Glasnogovornik francuske vlade odbio je komentirati špekulacije o spajanju dok je glasnogovornik Renaulta izjavio kako kompanija ne komentira glasine. Podsjetimo, alijansa Renault-Nissan lani je prodala 10,6 miliona vozila. Do 2022. planiraju prodavati 14 miliona vozila čime bi nadmašili Volkswagen i postali najveći proizvođač automobila u svijetu.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više