spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoRange Rover Sport PHEV SUV popeo se do Nebeskih vrata (VIDEO)

Range Rover Sport PHEV SUV popeo se do Nebeskih vrata (VIDEO)

Range Rover Sport PHEV postao je prvi Plug-in hibridni SUV koji se popeo pod uglom od 45 stepeni na 999 dugom stepeništu do Nebeske kapije na planini Tianmen (u provinciji Hunan u Kini), u prvom svjetskom izazovu Dragon Challenge. Ovaj Plug-in hibridni SUV, koji je smjelo vozio Ho-Pin Tung, vozač Panasonic Jaguar Racing Formule E, time je uspješno završio neverovatan izazov u jednoj od najpoznatijih kineskih znamenitosti.
Novi SUV Range Rover postao je prvi automobil koje se vozeči strmim stepenicama ikada popeo na vrh prirodnog kamenog ugla Nebeske kapije, koji izgleda kao oko Saurona. Izazov je započeo na dnu legendarnog planinskog puta Tianmen (poznat pod nazivom Dragon Road) dužine 11,3 km koji krivinama i oštrim lukovima izgleda poput zmaja.
Predstavljen u oktobru 2017. godine kao dio Range Rover Sport modela , P400e Plug-in hibrid kombinuje 300 KS snažni 2.0-litarski motor sa Ingenium benzinom sa turbo punjačima i elektromotor snage 85 kW (116 KS) integrisan u ZF automatskim mjenjačem, što rezultira ukupnom izlaznom snagom od 404 KS i 640 Nm obrtnog momenta.
To pokreće ovaj veliki SUV od nule do 100 km/h za 6,7 sekundi prije nego što postigne maksimalnu brzinu od 220 km/h. Litijum-jonska baterija kapaciteta 13.1 kWh ispod poda poklopca obezbjeđuje električni domet do 50 km, a vozilo je u stanju da vozi samo u EV-modu brzinom do 137 km/h.
Kao i kod većine PHEV-ova, P400e se može pokretati ili u paralelnom hibridnom ili EV režimu, pri čemu prvi posjeduje funkciju štednje energije, kao i Predictive Energy Optimization koja koristi navigacioni sistem za optimizaciju potrošnje energije baterije. Ako se puni preko utičnice skrivene u prednjoj rešetki punuće se za 7 sati 30 minuta preko unutrašnjeg priključka ili 2 sata 45 minuta koristeći punjač 32 A.

Range Rover Sport Plug-in hibridni SUV vozio je poznati vozač Formule, Ho-Pin Tung

“Iskusio sam Formulu E, Formulu 1 i pobijedio u 24 sata u Le Mansu, ali ovo je bez sumnje jedan od najzahtjevnijih izazova vožnje sa kojim sam se ikada suočio”, izjavio je vozač Ho-Pin Tung.
Phil Jones, ekspert za Land Rover Experience, izjavio je da je ovo bio najteži Range Rover Sport izazov sa kojim je ikada bio uključen.
“Dokazali smo fenomenalnu sposobnost Hybrida Range Rover Sport plug-ina kao nikada ranije”, dodao je Jones.
Podsjetimo, Dragon Challenge je najnoviji u nizu avantura koje je obavio Range Rover Sport, a prethodne avanture uključuju rekordno brdsko penjanje na Pikes Peak-u, rekordni prelazak pustinje na Arapskom poluostrvu i 2.170 metara legendarnog spusta Inferno u gradu Mürren u Švicarskoj.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više