spot_img
12.7 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoPSA u prvom polugodištu prodao gotovo 2,2 miliona vozila

PSA u prvom polugodištu prodao gotovo 2,2 miliona vozila

Francuski proizvođač automobila PSA je saopštio o rastu prodaje svojih automobila na inostranim tržištima u prvoj polovini godine zahvaljujući prošlogodišnjem (u avgustu) preuzimanju Opela i Vauxhalla, čime je zauzeo drugo mesto na listi vodećih evropskih proizvođača automobila, nakon Volkswagena.
Iz PSA navode da su u prvih šest meseci ove godine na inostranim tržištima prodali gotovo 2,2 miliona vozila, čak 38 posto više nego u istom periodu prošle godine. Pritom im je prodaja na glavnom tržištu, onom evropskom, porasla 61,5 posto, uz prodatih gotovo 1,7 miliona automobila. Više od 550.000 vozila prodatih u Evropi su činili brendovi Opel i Vauxhall.
Na najvećem tržištu automobila na svijetu, kineskom, prodaja im je porasla 6,9 posto a najveći doprinos rastu je dao Citroen.
Pad prodaje PSA je zabilježila na Bliskom istoku, i to za 18,6 posto.
Iz PSA su u junu saopštili da će se povući iz dva zajednička projekta formirana za potrebe prodaje automobila u Iranu kako bi izbegli rizik američkih sankcija, navodi Seebiz.eu.
“Od 1. maja prodaja vozila proizvedenih u Iranu nije uključena u konsolidovanu globalnu prodaju”, piše u saopštenju.
Prošle godine su u Iranu prodali gotovo 445.000 vozila, što znači da ta zemlja spada u grupu njihovih najvećih inostranih tržišta.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više