spot_img
16.6 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoProdaja SUV modela u Evropi porasla za 25 posto

Prodaja SUV modela u Evropi porasla za 25 posto

Velika potražnja za novim kompaktnim SUV modelima doprinijeli su rastu prodaje u ovom tržišnom segmentu u Evropi za više od 25 posto u prvih devet mjeseci.
Tempo rasta nagovještava da će ove godine biti prodato rekordnih 1,8 miliona SUV automobila. Prošle godine ih je prodato 1,5 miliona, navodi se u statitstičkim podacima kompanije LMC Automotive. Prognozirano je da će do 2020. godine prodaja porasti na 2 miliona jedinica i da će od 2021. godine SUV automobili činiti trećinu prodaje, umjesto sadašnje četvrtine.
Lider segmenta je i dalje Nissan Qashqai, a slijedi ga Volkswagen Tiguan, čija je prodaja zahvaljujući prezentaciji nove generacije ove godine povećana za 45 posto. U prvih devet mjeseci ove godine, potražnja za modelom Peugeot 3008, nosiocem titule ‘Evropskog automobila godine’, porasla je za 157 posto. Manji pad prodaje zabilježili su modeli Hyundai Tucson i Kia Sportage, najviše zbog veoma oštre konkurencije.
Peugeot je saopštio da je prodaja modela 3008 prevazišla sva očekivanja i premašila brojku od 300.000 primjeraka od kada je model lansiran u oktobru prošle godine. Popularnost ovog modela omogućila je Peugeotu da se fokusira na prodaju sa većom maržom zarade, smanji podsticaje i udalji se od oblasti poslovanja sa niskom maržom zarade. U oktobru su 38 posto prodaje ovog modela činile verzije u najvišima specifikacijama, prenosi Nacionalnaklasa.com.
Prodaja Forda Kuge porasla je za 20 posto u prvih devet mjeseci ove godine, a kupci veoma često traže verzije u najvišim specifikacijama. Varijanta sa nivoom opreme Titanijum činila je 43 posto prodaje u oktobru, a ST 27 posto.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više