spot_img
5.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoPorsche Taycan najinovativniji automobil na svijetu

Porsche Taycan najinovativniji automobil na svijetu

Sa ukupno 27 inovacija, Porsche Taycan je najznačajniji nosilac inovacija na svjetskom tržištu automobila. Njih 13, dakle skoro polovina, su noviteti na svjetskom tržištu. Ovo je rezultat izvještaja ‘Automotive Innovations Report’ Centra za Menadžment Automotiva (Center of Automotive Management-CAM).
Naučnici instituta CAM među inovacije električnog Porschea između ostalog ubrajaju 800V-arhitekturu, dvostepeni mjenjač na zadnjoj osovini, visoke performanse rekuperacije do 265 kW, kao i najboljuvrijednost otpora zraka u segmentu (od 0,22).
CAM je nezavisni naučni institut za empirijsko istraživanje automobila i mobilnosti, kao i za strateško savjetovanje na Višoj ekonomskoj školi (FHDW) u Bergisch Gladbachu. Još od 2005. godine saradnici pod vođstvom prof. dr. Stefan Bratzel provjeravaju inovacije proizvođača automobila širom svijeta i ocjenjuju ih svake godine u saradnji sa kompanijom Pricewaterhouse Coopers (PwC). U 2019/20. godini ocijenjeno je ukupno oko 250 serijskih vozila.

Tehnološki noviteti poput nagrađene 800 V-arhitekture omogućavaju kraće vrijeme punjenja

“Sa novim timom kreirali smo novi automobil i sagradili smo potpuno novi pogon, neutralan na CO2. Tehnološki noviteti poput nagrađene 800 V-arhitekture omogućavaju kraće vrijeme punjenja, dok dvostepeni mjenjač na zadnjoj osovini omogućava jedinstvendoživljaj vožnje. Narudžbe vozila kao i povratne informacije kupaca su veoma ohrabrujuće”, rekao je Oliver Blume, predsjednik Upravnog odbora Porsche AG.
Izborom za najinovativniji model samo se nastavlja nizanje uspjeha: Porsche Taycan je do sada osvojio već 40 međunarodnih nagrada, prije svega na najvećim svjetskim tržištima: u Njemačkoj, SAD Velikoj Britaniji i Kini.
Porsche Taycan je bosanskohercegovačkoj javnosti predstavljen polovinom juna ove godine.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više