spot_img
10 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoPorsche kupio 10 posto udjela u Rimac Automobilima

Porsche kupio 10 posto udjela u Rimac Automobilima

Njemački Porsche AG je kupio manjinski udio od 10 posto u hrvatskoj kompaniji Mate Rimca – Rimac Automobili koja proizvodi električne automobile visokih performansi i u njihovoj sestrinskoj firmi Greyp Bikes, saopćeno je iz ovih kompanija.
Porsche je zainteresiran za partnerstvo s Rimcem na razvoju budućih elektro-automobila, piše Cnet, prenose hrvatski mediji. Iako Porsche razvija vlastiti električni automobil, Taycan, proizvođač se nada da će naučiti od Rimac automobila. Nije još jasno šta će tačno uključiti partnerstvo, ali i Porsche i Rimac zainteresirani su za dijeljenje tehnologije.
“Ulazak u razvojnu suradnju s Porsche AG je važan korak za naš strateški plan kako bismo postali značajan dobavljač velikim proizvođačima automobila. Drago nam je što smo uspjeli pridobiti veliko povjerenje naših investitora, partnera i klijenata te se radujemo što ćemo moći i dalje raditi na uzbudljivim projektima za razne klijente iz cijele automobilske industrije”, izjavio je Mate Rimac u saopćenju medijima.
Lutz Meschke, član uprave zadužen za finansije i informatiku kompanije Porsche kazao je da je Rimac razvojem potpuno električnih super-sportskih automobila Concept_One i C_Two te brojnih drugih ključnih sistema potvrdio svoju poziciju u svijetu elektromobilnosti.
“Smatramo kako su ideje i pristup Rimac Automobila izuzetno obećavajući, zbog čega se nadamo da će ovo partnerstvo u razvoju biti odličan uvod za našu blisku suradnju”, izjavio je Meschke.
Prošle je godine Rimac prodao 19 postotni udio Camel grupi, najvećem azijskom proizvođaču baterija za 30 miliona eura, podsjeća RoadandTruck.com.
Rimac trenutno zapošljava oko 400 ljudi i usredotočen je na razvoj visokonaponskih baterija i električnih pogonskih sistema, kao i na super-automobile u malim serijama.

Mate Rimac: Porsche je za 10% udjela platio 18,7 miliona eura

Jedan od najvećih automobilskih brendova na svijetu Porsche je za deset posto udjela u firmu Rimac Automobile investirao 18,7 miliona eura, rekao je Mate Rimac za Novu TV.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više