spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoPolugodišnja prodaja Renaulta u Evropi pala za 42%

Polugodišnja prodaja Renaulta u Evropi pala za 42%

Francuski Renault je u prvom ovogodišnjem polugodištu u svijetu prodao nešto više od 1,25 miliona vozila, što je 35% manje nego u istom periodu prošle godine, objavila je ta kompanija.
Veliki pad prodaje se najvećim dijelom pripisuje velikoj izloženosti zemljama u kojima su bile uvedene stroge mjere karantina radi suzbijanja koronavirusa.
Prodaja u Evropi, najvećem Renaultovom tržištu, pala je za 42%, dok je na nivou Evropske unije potražnja za novim automobilima pala za 38%, podaci su Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).
Renault se ipak može pohvaliti dobrim rezultatima u rastućem segmentu električnih automobila, budući da je u prvoj polovini 2020. prodaja njegova gradskog automobila ZOE u Evropi porasla za gotovo 50 posto, na 37.540 vozila, navodi novinska agencija Dpa.
Prošlog mjeseca Renaultu je odobren zajam od pet milijardi eura uz garanciju francuske vlade, kako bi lakše prebrodio koronakrizu.
Renault, koji je 2019. godinu završio s ukupnim neto gubitkom od 141 milion eura, u sljedeće tri godine planira da smanji troškove poslovanja za 2,2 milijarde eura.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više