spot_img
10 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoPolestar predstavio svoj prvi model električnog automobila

Polestar predstavio svoj prvi model električnog automobila

Polestar je na internetu danas zvanično predstavio svoj prvi automobil. Ovaj sportski kupe je nastao (zajedničkim radom Volva i Polestara) po uzoru na koncept modela Volvo Coupe iz 2013. godine, a baziran je na SPA platformi na kojoj je baziran XC60.
Polestar 1 će imati hibridni pogon koji će proizvoditi 600 konjskih snaga i 1.000 Nm obrtnog momenta. Baterija je dovoljna da se sa jednim punjenjem pređe 150 kilometara.
Karoserija je u potpunosti izrađena od ugljenikovih vlakana, kako bi automobil bio što lakši, a u isto vrijeme da se poveća krutost za čak 45 procenata. Detalji o performansama još uvijek nisu poznati, ali se može zaključiti da će biti bolje nego performanse modela Volvo S90 T8. Tom automobilu je za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno 5,2 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 250 km/h, a s obzirom da Polestar 1 ima 200 konjskih snaga više i 360 Nm obrtnog momenta, on će sigurno biti brži.
Kompanija je najavila da će se Polestar 1 proizvoditi tek od 2019. godine, u novoj fabrici u Chengdu (Kina), koja će biti potpuno završena sredinom 2018. godine. Tamo će se proizvoditi i manji model Polestar 2 koji bi trebalo da bude jedan od glavnih konkurenata Teslinom Modelu 3, a zatim i terenac Polestar 3, piše portal vrelegume.rs.
Plan je da do 2021. godine ovaj brend predstavi pet elektirčnih automobila, a kako bi Polestar postao poznat kao proizvođač sportskih automobila Volvo i vlasnik kompanije Geely grupa će investirati 640 miliona eura.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više