spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoPogledajte ko je pobijedio u utrci robotskog bolida protiv ljudskog vozača

Pogledajte ko je pobijedio u utrci robotskog bolida protiv ljudskog vozača

Na ulicama Rima, na trasi na kojoj se vozila nedavna utrka Formule E, profesionalni se vozač (drifter) Ryan Tuerck suočio s izazovom utrkivanja protiv autonomnog trkaćeg bolida DevBot.
Ovaj robotski trkaći automobil dio je eksperimentalne automobilističke klase Roborace i izrađen je samo za ove namjene, a Tuerck nije nikada prije ove utrke vozio bolide ovoga tipa. Dodatnu prednost robotskom vozilu daje i činjenica da je, dok njime upravlja automatika, lakše za oko 77 kilograma, jer u njemu ne sjedi vozač.
Utrkivanje po ulicama Rima nije bilo ‘1 na 1’ već su se Tuerck i DevBot u istom bolidu natjecali u tome ko će postići bolje vrijeme. Unatoč navedenim prednostima koje je robotsko vozilo moglo iskoristiti, zabilježilo je značajno slabiji rezultat od ljudskog vozača. Iako je Tuerck svoj bolid provezao stazom u vremenu čak 15 sekundi sporijem od najbržeg kruga Formule E (1:51:80), autonomni je bolid bio još dodatnih gotovo pola minute sporiji (2:18:40), prenosi Bug.hr
Do sada su u sličnim testiranjima roboti uvijek bili sporiji od ljudi, ali unutar otprilike 8%. Ovo vrijeme, sporije čak 24% od ljudskog, pokazuje da napretka kod DevBota baš i nema. Roborace za sada, dakle, ostaje i dalje više eksperimentalna serija utrka, barem dok ne pokaže neki značajan tehnološki proboj.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više