spot_img
10.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaEkonomijaPod kojim uslovima BiH može proizvoditi dronove kamikaze

Pod kojim uslovima BiH može proizvoditi dronove kamikaze

Državni ministar odbrane Zukan Helez nedavnom izjavom o početku proizvodnje dronova kamikaza u BiH izazvao je brojne reakcije. Prvenstveno zato što je isto izjavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić samo nekoliko dana ranije.

Ipak, Helez nije precizirao o kakvim dronovima samoubicama se radi. Niti je objasnio koliko je komplicirana procedura proizvodnje oružja, odnosno dobivanje dozvole.

O tome je za “Avaz” govorio vojni ekspert prof. Berko Zečević, koji je istakao da su i Helez i Vučić pogriješili u tehničkom smislu.

Kako je pojasnio, dron kamikaza, po vojnim pitanjima, mora u sebi sadržavati bojevu glavu, znači eksplozivno punjenje za uništavanje žive sile, odnosno vojnika, ili za uništavanje lako oklopnih sistema, vozila.

– Vučić je izjavio da će taj njihov dron nositi minobacački projektil 60 milimetara i izbacivati ga na određenoj visini iznad cilja. To onda nije dron kamikaza, nego je dron nosač. To znači da možete uzeti bilo koji kvalitetniji dron i napraviti adaptere da nose minobacački projektil, i to opet nije tehnički opravdano jer je minobacački projektil dizajniran za lansiranje iz minobacača i ima veliku debljinu stjenke bojeve glave i baš zbog toga da bi izdržao lansiranje – istakao je Zečević.

Dodao je da, ako Helez misli na isti koncept drona o kojem je govorio i Vučić, onda taj dron može proizvoditi bilo koja privatna ili državna firma bez saglasnosti i poštivanja propisa o vojnoj industriji koji postoje u BiH.

Bojeva glava

– Dakle, samo dron. Postoji li neka firma u BiH koja to radi, ja ne znam. Žao mi je, ali nisam upoznat s tim, iako to pažljivo promatram. Onog trenutka kada bi se na svaki taj dron koji je civilnog karaktera određenih performansi priključio adapter koji bi mogao nositi bojevu glavu ili projektil, e tada za takvu integraciju treba dozvola Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose. I tu počinje komplikacija. Neko je, govorim svoje mišljenje, pogrešno informirao ministra Heleza o tome – rekao je Zečević.

Mogu samo OSBiH

Vojni ekspert Zečević istakao je da se nikakva municija ili oružje ne može proizvoditi ako ne postoji ugovor ili odluka sa stranim partnerima.

– Znači, ne možete proizvoditi za potrebe BiH. Jedino ukoliko postoji potreba Oružanih snaga BiH. Ako neka zemlja, ili firma iz te zemlje, obrati se firmi u BiH i zatraži da im proizvede određenu količinu, moraju sklopiti ugovor, onda naručilac mora firmi iz BiH dati „end user“ certifikat, odnosno certifikat o finalnoj isporuci municije i/ili oružja. I to je tek početak – istakao je Zečević.

Kontaktirali smo jučer i ministra Heleza, ali nije mogao razgovarati.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više