spot_img
13.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoNovo priznanje za benzinski turbo motor PureTech grupacije PSA

Novo priznanje za benzinski turbo motor PureTech grupacije PSA

Na 20. izdanju takmičenja International Engine of the Year Awards u Stuttgartu žiri je već četvrtu godinu zaredom dodijelio trocilindričnom benzinskom turbo motoru Pure Tech 110 S&S i 130 S&S grupacije PSA nagradu za najbolji motor godine u kategoriji motora sa zapreminom od 1 do 1,4 litara.
Najnovija generacija motora PureTech je još efikasnija, štedljivija s aspekta potrošnje goriva i učinkovitija, koja omogućuje:
• u prosjeku 4% nižu potrošnju goriva od prethodne generacije;
• poboljšano reagiranje1zahvaljujući optimizaciji turbokompresora (20% brže povećanje okretnog momenta od 1500 okr/min dalje);
• 75% smanjenje emisijakrutih čestica zahvaljujući filteru krutih čestica benzinskog goriva (GPF) koji odgovara faktoru usklađenosti RDE 1,5, koji će prema Evropskom zakonodavstvu stupiti na snagu 2020., dakle tri godine unaprijed;
• kompaktniju strukturumotora koja odgovara novoj konstrukcijskoj osnovi – Common Modular Platform (CMP) za gradska vozila, limuzine sa petoro vrata sa srednjim nivoom opreme i kompaktnim SUV-om.
Nova generacija motora, koja je u 2017. lansirana zajedno s novim Peugeotom 308, upravo se uvodi u vozila grupacije PSA, i to za oko sto verzija u više od 70 država. Svi motori odgovaraju evropskom standardu Euro6.d-tempi kineskom standardu China 6b.
Trenutno se proizvodnja trocilindričnog motora PureTech odvija u francuskim tvornicama (Française de Mécanique u Douvrinu, u regiji Pas de Calais i u mjestu Trémery u regiji Moselle) i u jednoj kineskoj tvornici (XiangYang). Nakon što su tvornice u Francuskoj u 2018. godini već udvostručile svoje proizvodne kapacitete, motor PureTech počet će se proizvoditi 2019. u Tychy u Poljskoj, a 2020. godine i u Szentgotthárd u Mađarskoj.
“S velikim ponosom primamo ovu prestižnu nagradu već četvrtu godinu zaredom. To je dokaz sposobnosti naših razvojnih grupa. Ovim motorom je sada opremljena većina naših vozila jer je postigao veliki uspjeh kod naših klijenata. Ova nagrada je globalno priznanje za konkurentnost i učinkovitost našeg izbora benzinskih motora, a posebno našeg trocilindričnog motora PureTech”, izjavio je Alain Raposo, direktor pogonskih sistema i podvozja pri grupaciji PSA.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više