spot_img
12.7 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoNovi skandal na pomolu: plug-in hibridi s lažiranim emisijama

Novi skandal na pomolu: plug-in hibridi s lažiranim emisijama

Evropska grupa Transport & Environment (T&E), koja okuplja nevladine organizacije i promovira održivi transport, otkrila je kako su proizvođači popularnih plug-in hibridnih automobila lažirali njihove emisije stakleničkih plinova, slično kako je to Volkswagen činio u aferi poznatoj kao Dieselgate.
Razmjere novog mogućeg skandala ‘plugingate’ tek se trebaju vidjeti.
Grupa T&E svojim je testiranjem otkrila da tri popularna plug-in hibridna SUV-a, BMW X5, Volvo XC60 i Mitsubishi Outlander u okoliš ispuštaju od 28% pa čak do 89% više ugljikovog dioksida nego to njihovi proizvođači tvrde, prenosi Autonet.hr.
Automobili su testirani u optimalnim uvjetima i u tri načina rada – samo na bateriju, samo na motor s unutarnjim sagorijevanjem te u modu punjenja baterija. Sva mjerenja pokazala su značajno odstupanje od službenih podataka, kao što je vidljivo na objavljenom grafikonu.
Iz grupacije poručuju da su ‘plug-in hibridi lažni električni automobili’, te da ne služe za vožnju u stvarnim uvjetima nego isključivo za ‘testiranje u laboratoriju i porezne olakšice’. Kažu kako je testiranje pokazalo da i u idealnim uvjetima zagađuju više nego što proizvođač tvrdi, a da prilikom bilo kakvog odstupanja od tih uvjeta (agresivnija vožnja ili praznija baterija) emisije CO2 još više rastu, preko svakog dopuštenog nivoa.
Veliki plug-in hibridi kakvi su testirani, navode iz T&E, nemaju dovoljno snage u elektropogonu, ne omogućavaju brzo punjenje, i samim time njihov električni pogon nije dovoljno ekološki. Iz tog razloga pozivaju nadležne u Evropskoj uniji da revidiraju politiku poticaja za ovakve automobile, ali i da razmotre bolje načine mjerenja njihovih ukupnih emisija ugljikovog dioksida. Urgiraju da se to učini prilikom revizije ekoloških ciljeva EU za period 2025–2030. koja će biti na agendi sljedeće godine.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više