spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoNovi SEAT Leon stigao na tržište BiH

Novi SEAT Leon stigao na tržište BiH

Vodeći se činjenicom epidemiološke situacije i restrikcija po pitanju prezentacija i događaja na teritoriji Bosne i Hercegovine, SEAT BiH je ograničio javno predstavljanje i prezentaciju svog najvažnijeg modela u gami, novu generaciju modela SEAT Leon.
Međutim, kako bi svi zainteresovani imali priliku da dobiju sve relevantne informacije vezane za ovaj novi model, SEAT BiH je kreirao lokalne video uratke sa kojom će predstaviti sve bitne novitete i produktne informacije koje krase ovaj model.

U razvoj novog Leona uloženo je više od 1,1 milijarde eura

SEAT Leon je ključni stub u portfelju marke i referentna tačka za cjelokupni segment, što dokazuje činjenica da je prodan u više od 2,2 miliona primjeraka tokom svojih triju generacija. Četvrta je generacija dizajnirana i razvijena kako bi se nadovezala na izniman uspjeh ovog modela.
U razvoj novog Leona uloženo je više od 1,1 milijarde eura kako bi model nastavio niz uspjeha na kojem se već nalaze praktično sva tri SUV modela – Arona, Ateca i Tarraco. Temelj vozila je napredna MQB platforma Evo koja je pružila nove dimenzije, fleksibilnost i prilagodljivost koje su dizajnerskom timu bile potrebne da unesu poboljšani osjećaj proporcija dizajna nove generacije ovog modela.

Na stražnjem dijelu vozila ističu se LED coast-to-coast svjetla

Sa parolom ‘Rođen pod suncem’ novi Leon zrači elegantnijim dizajnom s dodatnim promjenama i nijansama u pogledu boja i tonova vozila kad svjetlo obasjava lak i karoseriju vozila. Time se stvara vozilo sa slojevitom, poboljšanom estetikom.
U svojoj varijanti s 5 vrata potpuno novi SEAT Leon dugačak je 4368 mm (+86 mm), širok 1800 mm (-16 mm) i visok 1456 mm (-3 mm). Međuosovinski razmak iznosi 2686 mm, što je za 50 mm više od treće generacije modela SEAT Leon.
Takođe, koeficijent otpora zraka modela SEAT Leon poboljšao se oko 8% u usporedbi s prethodnom generacijom.
Na stražnjem dijelu vozila ističu se LED coast-to-coast svjetla i poklopac prtljažnika čiji dizajn odražava dinamičnu osobnost vozila.

Novi Leon ima široku instrument ploču i središnji 10″ infotainment ekran

U unutrašnjosti novog Leona ističe se široka instrumentna ploča. Glavni je element u unutrašnjosti središnji 10″ infotainment ekran, koji uključuje sistem prepoznavanja gesta te osigurava preciznu interakciju s putnicima i smanjuje potrebu za fizičkim tipkama.
Potpuno novi SEAT Leon prvo je potpuno povezano vozilo marke. U samoj srži sistema modela Leon nalazi se SEAT Digital Cockpit, koji obuhvata visokorazlučivi 10,25″ kombinirani instrument i infotainment sistem koji korisnici mogu individualizirati.
Serijski sistem Media odlikuje se 8,25″ ekranom s kompatibilnošću za smartphone audio, dok veći 10″ ekran sistema Navi nudi 3D povezanu navigaciju, tehnologiju retina zaslona i upravljanje govornim naredbama te prepoznavanje gesta radi pojednostavljenja interakcije s korisnikom.
“Novi Leon je izvrstan automobil, potpuno unaprijeđen i kreiran tako da pokaže jednu novu snagu i dimenziju našeg brenda. Ovo je trenutno tehnički najnapredniji SEAT-ov model sa velikim brojem inovativnih rješenja koja do ovog trenutka nisu bila prisutna u SEAT vozilima“, kaže Senad Trnka Brand manager SEAT-a u BiH.
Ponuda serijskih benzinskih motora novog modela Leon obuhvata isključivo motore sa sistemom izravnog punjenja i turbopunjačem snage između 66 kW / 90 KS i 140 kW / 190 KS. Ona također uključuje 1,0-litrene 3-cilindrične TSI motore (66 kW / 90 KS i 81 kW / 110 KS), koji se prvi put ugrađuju u model SEAT Leon, te veće 1,5-litarskeTSI motore (96 kW / 130 KS i 110 kW / 150 KS). Na samom vrhu ove ponude triju motora nalazi se 2,0-litarski TSI motor snage 140 kW / 190 KS koji je spojen s mjenjačem s dvije spojke.
Dizel i dalje predstavlja važnu tehnologiju za smanjenje ugljičnih emisija, a potpuno novi Leon profitira od tri verzije dizelskih motora, a to su su mahom 2,0-litarske TDI jedinice s izlaznim snagama od 85 kW / 115 KS i 110 kW / 150 KS.
I nova generacija Leona raspoloživa je u 4 paketa serijske opreme : Reference, Style, Xcellence i FR.
Startna cijena novog Leona kreće od 32.716 KM koliko je potrebno izdvojiti za izvedbu 1.0 TSI/90 KS dok najskuplja izvedba sa Xcellence paketom opreme te motorom 2.0 TDI/ 150 KS i DSG automatskim mjenjačem iznosi 48.122 KM sa PDV-om.
Vrijedi istači da je SEAT s.a u saradnji sa SEAT BiH i dilerskom mrežom dodatno za ‘Closed types’ limitiranu visoko opremljenu izvedbu modela koja se nalaze na stanju omogućio bonus sa uštedomod 8% za one koji se odluče na kupovinu ove količinski limitirane serije na našem tržištu.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više