spot_img
3.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoNovi ruski motor Iž do 'stotke' stiže za 3,5 sekundi

Novi ruski motor Iž do ‘stotke’ stiže za 3,5 sekundi

Ruski koncern ‘Kalašnjikov’ osmislio je novi motor ‘Iž’ za potrebe projekta ‘Kortež’.
Prvi dio serijski proizvedenih motora u prodaji će se naći u prvoj polovini 2018. godine, rekao je jedan od direktora u državnoj korporaciji ‘Rosteh’ Vasilij Brovko.
Težina motocikla ‘Iž’ je 500 kilograma, razvija brzinu do 250 km/h, a od 0 do 100 kilometara ubrzava za svega 3,5 sekundi. Osim toga, ‘Iž’ je opremljen benzinskim motorom snage 110 kilovata. Trenutno se nalazi na testiranju, prenosi Russia Beyond.
U okviru projekta ‘Kortež’ Naučno-istraživački institut za automobile i motore razvio je nekoliko automobila za najviše dužnosnike i visoke dužnosnike na jedinstvenoj platformi. Osim spomenutog Instituta i Rosteha, u projekt je uključen i Rosavto. Ulaganja u ‘Kortež’ iznose 12,4 milijarde rubalja (181,8 miliona eura).
Prvih 12 limuzina s oznakom Aurus i Russia bit će proizvedeno do kraja ove godine, a iduće će se u prodaji naći sedani i terenci. Linija motora obuhvatit će nekoliko agregata uključujući V8 sa 650 konjskih snaga i radni 4-cilindrični motor koji razvija 250 konjskih snaga. Najučinkovitiji će biti 12-cilindrični turbomotor. Svi će raditi u paru s 9-brzinskim automatskim mjenjačem.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više