spot_img
3.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoNjemački mediji otkrili aferu: Volkswagen špijunirao svoje dobavljače iz Prevent grupacije

Njemački mediji otkrili aferu: Volkswagen špijunirao svoje dobavljače iz Prevent grupacije

Volkswagen grupacija je, prema pisanju njemačke štampe, pratila svoje dobavljače među kojima su i čelnici bosanskohercegovačke grupacije Prevent.
Nabodno, Volkswagen je u martu 2017. angažirao jednu istražiteljsku firmu iz Berlina da prikupe informacije o ukupno 37 ‘ciljanih osoba’, među kojima su i članovi porodice Nijaza Hastora, vlasnika Preventa, te nekoliko rukovodilaca podružnica i tri advokata.
Prema pisanju njemačkog lista ‘Bild am Sonntag’, privatni istražitelji su posjećivali kućne adrese ‘ciljanih osoba’, a svoja su zapažanja dokumentirali u dosjeima. Proces je dokumentiran u Volkswagenu pod kodnim imenom ‘Duke’.
Pisanje njemačkih medija je potvrdio i glavnogovornik Volkswagena a cilj kompanije, kako se navodi, bila je transparentnost u strukturi mreže grupacije te da su podaci prikupljeni u skladu sa zakonom.
Prevent je u augustu 2016. godine imao spor sa Volkswagenom zbog naprasnog otkazivanja ugovora. Dvije firme u okviru Prevent grupacije, Car Trim i ES Automobilguss, obustavile su isporuku autodijelova njemačkom gigantu što je rezultiralo zastojem u proizvodnji automobila.
Glasnogovornik Prevent grupacije kazao je da, ukoliko se navodi njemačkih medija potvrde, očekuju da se uprava VW-a distancira od takve prakse.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više