spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoNjemačka: Uhapšen Audijev šef Rupert Stadler

Njemačka: Uhapšen Audijev šef Rupert Stadler

Izvršni direktor Audija Rupert Stadler uhapšen je danas zbog skandala oko manipulacije vrijednostima ispušnih gasova na dizel motorima unutar Volkswagen koncerna, kojem pripada i Audi, javljaju svjetski mediji.
Predstavnik Volkswagena za medije, kompanije u čijem Upravnom odboru sjedi i Stadler, potvrdio je hapšenje i dodao da Stadler čeka saslušanje na kojem će biti odlučeno joće li biti zadržan u pritvoru.
Tužioci navode da su djelovali zbog opasnosti da bi Stadler mogao pokušati da prikrije dokaze.
Stadler je na čelu Audija od 2007. godine. Krajem prošlog mjeseca istražioci u Njemačkoj su pretresli nekretnine Stadlera kako bi došli do dokaza, a pretres je izvršen i u stanu još jednog Audijevog menadžera.
Podsjetimo, afera ‘Dieselgate’ je otkrivena još 2015. godine, kada je Volkswagen priznao da je gotovo 600.000 njihovih automobila koje su prodali u SAD-u imalo softver koji je lažirao rezultate testova za emisiju štetnih gasova.
Audi je prošlog mjeseca priznao da je 60.000 njihovih modela Audija A6 i A7 sa dizel motorima imalo problema sa softverom za emisije štetnih gasova. Procjenjuje se da je ova afera Volkswagen koštala oko 30 milijardi dolara.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više