spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoNjemačka tuži Teslu zbog termina autopilot

Njemačka tuži Teslu zbog termina autopilot

Njemačka agencija za zaštitu tržišnog takmičenja je prijavila, a sud u Minhenu otvorio postupak protiv američkog proizvođača – Tesle, piše HAK revija.
Razlog je korišćenje spornog termina autopilot za sisteme pomoći u vožnji koji podrazumijevaju održavanje vozila u saobraćajnoj traci, brzine, adaptivni tempomat i sl.
Tužioci žele da zaštite kupce od zablude da se zaista radi o sistemu koji sam upravlja vozilom te da pomoć vozača nije potrebna, što nije u potpunosti istina. Njemačka još nije zakonski regulisala pitanje autonomnih automobila pa je ideja da se pojam autopilot zabrani i da se ne smije prepustiti vozilima da sama upravljaju.
Pojam autopilot je nedavno obogaćen sistemom za automatizovanu vožnju u gradskim uslovima, odnosno Teslina vozila imaju mogućnost samostalnog stajanja, kretanja na semaforima, praćenja pješaka i biciklista itd.
Sud u Minhenu je u najavi istakao da nije saglasan s ovakvom praksom.
Iz Tesle su odbacili sve optužbe i naveli da se pri korišćenju autopilota na njihovim modelima od vozača zahtijeva aktivno praćenje stanja, pa iz toga slijedi da nisu moguće autonomne operacije vozila za koje ih Njemačka tereti.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više