spot_img
5.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoNissan priznao lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova

Nissan priznao lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova

Japanski proizvođač automobila Nissan objavio je danas da je otkrio krivotvorene podatke na testovima emisije štetnih plinova u većini svojih pogona u matičnom Japanu.
Podatak o broju automobila čije su emisije štetnih plinova krivotvorene nije objavljen. U Nissanu su tek naveli da su testovi emisije štetnih plinova i potrošnje goriva ‘odstupali od propisanog testnog okruženja’.
Dodali su također da su se inspekcijski izvještaji ‘temeljili na izmijenjenim mjernim vrijednostima’ i obećali punu i sveobuhvatnu istragu, prenosi Hina.
Prošle je godine Nissan povukao 1,2 miliona vozila u Japanu nakon objave regulatora da sigurnosne provjere nisu provedene u skladu sa standardima. Naknadna istraga rezultirala je objavom o krivotvorenju podataka na testovima emisija štetnih plinova i ekonomične potrošnje goriva.
Nissanovo priznanje nadovezalo se na ogromni skandal s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova u njemačkom Volkswagenu, kojem su njemački tužitelji u junu izrekli milijardu eura kazne zbog prodaje više od 10 miliona vozila od sredine 2007. do 2015. s ugrađenim softverom za skrivanje podataka o stvarnoj emisiji.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više