spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoMercedes uvodi Digital Light, svjetla mogu projektovati i znakove

Mercedes uvodi Digital Light, svjetla mogu projektovati i znakove

Nova tehnologija pod imenom Digital Light obećava glavno svjetlo visoke rezolucije, projekcije sa dva miliona piksela. Ovakva vrsta svjetlosnog snopa omogućava ispis različitih slika na put. Mercedes tvrdi da se te slike mogu koristiti kao head-up display, čime uklanjaju potrebu vozača da skreće pogled sa ceste.
Ovakve svjetlosne grupe mogu biti korišćene i za komunikaciju sa drugim učesnicima u saobraćaju.
Kamere, senzori i mapirani podaci se koriste za procjenu uslova na putu, čime dozvoljavaju automobilu da podesi snop svjetla prema situaciji. Teoretski, to znači da bi trebalo da omogući bolju vidljivost vozaču, dok u isto vrijeme ne zasljepljuje druge sa pogrešno rasutim svjetlom.
Prema navodima iz Mercedesa, čak i kada se svjetla koriste za ispis znakova, fokus je više na bezbjednosti. Na primjer, u slučaju radova na putu, svjetla imaju mogućnost da prenose saobraćajne linije na podlogu. Ili, ako automobil detektuje pješaka, strelicom može da markira njegovu poziciju.

Digital Light će za sada biti dostupan samo na luksuznoj Mercedes-Maybach S-klasi

Mercedes takođe tvrdi da će svjetla moći da prikažu simbole za upozorenje pri mrtvom uglu, napuštanju trake, sudaru, ograničenju brzine i podloge sa niskim gripom, prenosi portal Dmotion.rs.
Ako inicijalno lansiranje ove novine prođe kako treba, vrlo je moguće da ćemo uskoro ovu tehnologiju videti i na Mercedesovim luksuznim modelima. Međutim, Digital Light će za sada biti dostupan samo na Mercedes-Maybach S-klasi, već u prvoj polovini ove godine. Za sada nije navedeno koliko će koštati nova tehnologija Digital Light.


https://youtu.be/OPqsz6Y3JVc

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više