spot_img
10 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoMercedes na CES-u prikazao futuristički Vision AVTR concept

Mercedes na CES-u prikazao futuristički Vision AVTR concept

Mercedes-Benz je na CES sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, inspirisan SF filmom Avatar režisera Jamesa Camerona iz 2009. godine (koji je i sam sudjelovao u dizajniranju ovog vozila), prikazao studiju Vision AVTR concept, nagovještavajući promjene koje bi mogle u budućnosti zadesiti autoindustriju.
Mercedes-Benz Vision AVTR (Advanced Vehicle Transformation) je futuristički koncept koji nema upravljač, već bi se njime trebalo upravljati isključivo gestama, i to putem ‘kontrolne jedinice’ smještene u sredini kabine.
AVTR concept trebao bi sa korisnikom stvarati biometrijsku vezu, postavljanjem ruke na centralnu upravljačku jedinicu, vozilo prati i otkucaje srca, a zakrivljeni modul ekrana stvara vizuelnu konekciju putnika u vozilu i spoljašnjeg svijeta.

Osvjetljenje i stajling elemeti u untrašnjosti imitiraju domove Na’vi naroda iz filma Avatar. Sjedišta, prednji panel i pod su napravljeni od novih recikliranih materijala kao što su ‘Dinamca’ lažna koža i ‘Karoon’ drvo.
Inovativni točkovi Mercedesa Vision AVTR omogućavaju mu kretanje bočno, do ugla do 30 stepeni, što bi značajno olakšalo manevrisanje u uskim prostorima i parkiranje, sa raspolaže i pogonom na sva četiti točka. Vozilo je načinjeno od ekološki održivih materijala, baterija je zamišljena kao kombinacija grafena i organskih spojeva i bez rijetkih metala, a pogon je potpuno električni koji za pogon koristi četiri elektromotora ukupne snage 350 kW/476 KS). Ubrzanje do 100 km/h je 4,3 sekunde, a najveća brzina elektirčni ograničena je na 160 km/h. Sa jednim punjenjem baterija od 110 kWh Vision AVTR concept ima autonomiju od oko 700 km.

https://youtu.be/NVLtNNV4LCA

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više