spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoKupci mogu da tuže Volkswagen u zemlji u kojoj su kupili automobil

Kupci mogu da tuže Volkswagen u zemlji u kojoj su kupili automobil

Kupci automobila marke Volkswagen, u kojima je bio instaliran softver za varanje na testovima emisije gasova, mogu da tuže proizvođača automobila u zemlji gdje su ga kupili, umjesto da traže odštetu u Njemačkoj, presudio je Evropski sud pravde.
Slučaj je stigao na Evropski sud pravde nakon što je austrijski sud postupao na osnovu zahtjeva austrijskog udruženja potrošača VKI, koji je tražio u ime 574 vlasnika manipulisanih vozila da utvrdi da li je nadležan po tom pitanju, prenio je Reuters.
Sud pravde je saopštio da na osnovu zakona EU, podnosioci treba u principu da podnesu tužbu tamo gdje optuženi ima prebivalište. Sud EU je utvrdio da je mjesto gdje je nastala šteta bilo to gdje su automobili kupljeni od treće strane – u ovom slučaju u Austriji, prenio je AP.
U saopštenju je navedeno da proizvođač motornih vozila sa sjedištem u jednoj državi članici koji vrši nedozvoljeno varanje na vozilima koja se prodaju u drugim državama članicama EU može opravdano očekivati pokretanje postupka pred sudovima tih država.
Volkswagen je priznao krivicu za varanje u SAD, što je postignuto ugradnjom softvera za prikrivanje podataka o emisiji gasova u gotovo 600.000 dizel vozila. Ovaj proizvođač automobila pregovara u Njemačkoj kako bi riješio parničnu tužbu u toj zemlji.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više