spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoKorona uzdrmala autoindustriju: Pad proizvodnje ove godine 20%

Korona uzdrmala autoindustriju: Pad proizvodnje ove godine 20%

Automobilska industrija će ove godine pretrpjeti veliki pad usljed pandemije koronavirusa. Iako će se u maju u većini fabrika automobila obnoviti proizvodnja, to neće biti dovoljno da se autoindustrija oporavi od katastrofalnog marta i, naročito aprila.
Neki proizvođači će biti manje a neki više pogođeni, ali prema prognozi koju je iznio LMC Automotive, 2020. godina će biti okončana sa oko 71 milion proizvedenih automobila, što predstavlja pad od 20 posto u poređenju sa 2019. godinom.
Proizvodnja automobila je više štete pretrpjela u Evropi nego u Kini, pa je tako u fabrikama na evropskom tlu u aprilu napravljeno 90 posto manje automobila nego u istom mjesecu 2019. godine.
Sa druge strane, prekid proizvodnje je trajao kraće u Kini i uglavnom je pogodio provinciju Hubej u kojoj je bilo žarište epidemije koronavirusa u toj zemlji.
Procjenjuje se da će zbog prekida rada globalna stopa iskorišćenja postrojenja pasti za 14% u 2020. godini, sa 60% na otprilike 46%.
Predviđa se da će najveći pad proizvodnje u Evropi u ovoj godini pretrpjeti FCA, Renault-Nissan i PSA grupacija. FCA bi mogao da doživi pad od 29%, Renault-Nissan 25%, a PSA 24%. Što se tiče ostalih velikih autokompanija, godišnji pad proizvodnje Forda iznosiće oko 23%, Honde 22%, a Suzukija čak 33%, piše Autonews Europe, prenosi B92.
Među onim kompanijama za koje se procjenjuje da će bolje amortizovati iznuđeni prekid rada u fabrikama su kineski SAIC (predviđa se pad od 15%), GM (15%), Hyundai (16%), BMW (18%), VW grupacija (18%), Daimler (19%) i Toyota (20%).

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više