spot_img
16.6 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoKineski Zhejiang Geely Holding želi preuzeti Fiat Chrysler

Kineski Zhejiang Geely Holding želi preuzeti Fiat Chrysler

Čelnici kompanije Fiat Chrysler Automobiles koji su o mogućem preuzimanju kompanije u Ženevi razgovarali s predstavnicima kineskog holdinga Zhejiang Geely Holding Group, kažu da će biti spremni razmotriti sve ponude, ali tek pošto ostvare poslovne planove za 2018. godinu.
“Neka tržište samo procijeni vrijednost naših postignuća u 2018. godini. Tada, svi koji su zainteresirani za preuzimanje Fiat Chrysler Automobiles, mogu doći, da ponovo o tome razgovaramo”, rekao je na sajmu automobila u Ženevi Sergio Marchionne, generalni direktor FCA, a prenosi Bloomberg.
Vrijednost dionica FCA u srijedu je porasla 5%, najviše u toku ovog mjeseca i njome se trgovalo po cijeni od 16,96 eura.
Prije desetak dana vlasnik Zhejiang Geely Holding Group Li Shufu postao je vlasnik najvećeg pojedinačnog paketa dionica u njemačkom Daimleru za 7,3 milijardi eura.
I dok su Kinezi tražili način da se prošire u Evropi i SAD-u, Marchionne je zagovarao konsolidaciju, uz argument da industrija bespotrebno troši novac na razvoj sličnih verzija iste tehnologije. Međutim, otkako je njegovu ideju o spajanju odbacio General Motors još 2015. godine, Marchionne je sve snage usmjerio na smanjenje dugovanja i poručio da FCA više ne traži partnere.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više