spot_img
5.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoKineski NIO ES8 najozbiljniji je rival Tesli

Kineski NIO ES8 najozbiljniji je rival Tesli

NIO je već jednom zaprepastio svijet nakon što je njegov EP9 odveo najbrži krug u Nürburgringu u istoriji, a sada dovodi električni SUV visokih performansi.
Ime mu je ES8 i osim relativno originalnog dizajna donosi napredne tehnologije. Većim je dijelom izrađen od aluminija, a interijer nudi pun komfor za sedam putnika. Kombinacija kože i modernog digitalnog kokpita je današnji must have, a isto vrijedi i za moćni infotainment. Pritom je kvaliteta zraka prvoklasna zahvaljujući HEPA filteru te aktivnom ugljenu, kao i generatoru negativnih iona.
ES8 pokreću dva elektromotora ukupne snage 480 kW/652 KS i 840 Nm. Na 100 km/h je za 4,4 sekundi, a sa 70 kWh baterijama ima autonomiju od 355 km. Slabije od Tesle, no ovdje je moguća i zamjena baterija, i to u svega tri minute. Naime, kompanija planira izgraditi 1.100 stanica za izmjenu baterija, navodi Index.hr.
I na kraju spomenimo sistem za samostalno upravljanje. NIO Pilot koristi 23 senzora uključujući pet kamera i pet radara te 12 ultrazvučnih senzora. Svi sigurnosni sistemi su uključeni, kao i samostalno upravljanje na otvorenoj cesti.
Cijena ovog automobila u Kini starta iznosom od oko 67.700 dolara, dok je prvih 10.000 primjeraka iz Founder’s Edition serije ponuđeno po cijeni od 82.800 dolara. Opcijski se nudi i najam baterije po cijeni od 193 dolara mjesečno. U tom slučaju vozilo je u startu povoljnije za oko 15.000 dolara.


valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više