spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoKia dobija novi motor sa CVVD tehnologijom

Kia dobija novi motor sa CVVD tehnologijom

Kompanija Kia Motors je, kao dio automobilske grupacije Hyundai Motor Group (HMG), prva na svijetu razvila tehnologiju sa vremenski promjenjivim upravljanjem otvaranja ventila (Continuously Variable Valve Duration (CVVD), koju će uskoro masovno koristiti u svojim vozilima.
Prvi motor kod kojeg će koristiti CVVD tehhnologiju, bit će benzinski Smartstream G1.6 T-GDi. To je četvorocilindrični turbo benzinac sa 180 KS i obrtnim momentom od 265 Nm. G1.6 T-GDi donosi i sistem niskog pritiska koji preusmjerava sagorele emisije u kompresor turbo punjača, umjesto u usisni sistem, čime poboljšava efikasnost kod ubrzavanja.
Ovaj novi motor je trenutno u probnoj fazi za standardnu ugradnju u vozila Kia. Tako će dolazeći modeli ubuduće dobiti neviđene performanse i nisku potrošnju goriva, navode iz ove kompanije.
CVVD je razvijen u HMG-ovom centru za istraživanja i razvoj, a optimizuje performanse motora i potrošnju goriva. Kako se navodi, tehnologija upravljanja ventilima određuje vrijeme trajanja otvaranja i zatvaranja ventila u skladu sa uslovima vožnje, zbog čega CVVD ostvaruje poboljšanje od 4 posto u performansama, 5 posto u potrošnji goriva, dok su emisije štetnih gasova niže za čak 12 posto.
Do sada je performanse i potrošnju goriva kontrolisala tehnologija sa promjenjivim upravljanjem ventilima, koja je određivala trajanje i dubinu otvaranja ventila, sa snagom motora kojeg pokreće ciklus usis goriva-kompresija-širenje-izduv.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više