spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoJubileji: 50. godina od prizvodnje automobila u Bosni i Hercegovini

Jubileji: 50. godina od prizvodnje automobila u Bosni i Hercegovini

U povodu 50. godišnjice osnivanja Tvornice automobila Sarajevo (TAS), Auto 4×4 Club će u junu mjesecu ove godine organizirati manifestacije Volkswagen Show i TAS Expo, sa ciljem da građanima Bosne i Hercegovine prezentira sve modele vozila koja su proizvedena u našoj zemlji.
U Sarajevo je prvi automobil u privatnom vlasništvu dovezao 1903. godine mehaničar Ludvik Ljudvit Wolf, koji je došao iz Češke, a vlasti su ga angažovala na izgradnji uskotračne pruge Sarajevo – Ustiprača – Višegrad. Neposredno pred Prvi svjetski rat u Sarajevu je, prema procjenama, bilo približno 80 automobila.
Više od pola stoljeća nakon dolaska prvog automobila u Bosnu i Hercegovinu, počela je ovdje njihova proizvodnja. Prije toga je preduzeće Pretis u Vogošći, na temelju ugovora iz 1963. godine sa njemačkom tvornicom NSU, proizvodilo skutere i motocikle Prima i Maxi. Rađeni su po licenci njemačke tvornice, ali su ugrađivani i pojedini dijelovi domaće proizvodnje.
U Vogošći su, od 1965. godine, montirani i automobili iz programa tvornice NSU. Bili su to modeli NSU Prinz 1000, te modeli 110 i 1200. Montirano je prosječno pet hiljada Prinčeva godišnje. Ipak nisu imali status domaćeg automobila, jer nije ugrađivano dovoljno dijelova domaće proizvodnje.
Tvornice Pretis, Pobjeda iz Goražda, Igman iz Konjica i Slavko Rodić iz Bugojna formirale su 1968. godine složno preduzeće Metalna industrija UNIS. Proizvodni program Pretisa baziran je potom na proizvodima namjenske industrije, a proizvodnjom automobila bavio se TAS, formiran 1969. godine, na temelju ugovora koji je UNIS zaključio sa njemačkim koncernom Volkswagen AG.
U Vogošći je potom, od 1972. godine, obavljana montaža različitih modela popularnog Volkswagena Bube. Tako je počela duga tradicija automobila Volkswagen u Bosni i Hercegovini. Bubu je 1976. godine naslijedio VW Golf 1, a od 1985. godine Volkswagen Golf 2. Prosječna proizvodnja u Vogošći je bila oko 25 hiljada Golfova godišnje.
Nakon rata u BiH, firma Volkswagen Sarajevo početkom 1998. godine pokreće SKD montažu nekih modela Škode (Felicia, Fabia, Octavia, Superb), Volkswagena (Polo, Golf, Passat) i Audija (A3, A4, A6, A8, Q7), koja je trajala do kraja 2008. godine.
U sklopu obilježavanja 50. godina početka proizvodnje automobila u BiH, biće organizovane dvije manifestacije:
• 16.6. – Volkswagen Auto Show (Volkswagen Sarajevo, Vogošća)
• 22/23.6. – TAS Expo (Kulturno sportski centar, Vogošća)
Ova izložba vozila, koja su proizvedena u Sarajevu, bila bi iskorištena i za edukaciju mladih, te podizanje nivoa tehničke kulture građana BiH.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više