spot_img
3.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoJeep Grand Cherokee Trackhawk postavio brzinski rekord u vožnji na ledu

Jeep Grand Cherokee Trackhawk postavio brzinski rekord u vožnji na ledu

Na tradicionalnom godišnjem događaju pod nazivom ‘Dani brzine’ (2019 Speed Days) u okviru Bajkalskog festivala auto-moto sporta na ledu koji se od 2011. godine održava u Rusiji, Jeep Grand Cherokee Trackhawk je postavio brzinski rekord u vožnji na ledu u kategoriji SUV vozila.
Prema informacijama potvrđenim od Ruske automobilske federacije (RAF), Jeep Grand Cherokee Trackhawk je dostigao prosječnu brzinu od 257 km/h tokom jednog kilometra, sa startom u pokretu i prosječnom brzinom iz stanja mirovanja od preko 100 km/h. Maksimalna brzina na ledu, prema GPS lokatorima, iznosila je 280 km/h.
Jeep Grand Cherokee Trackhawk pokretao je 6,2-litarski V8 motor sa 710 KS koji dostiže 100 km/h za samo 3,7 sekundi, sa maksimalnom brzinom od 290 km/h.
Učestvovanje na ovom događaju je veliko opterećenje za kočioni sistem zbog karakteristika bajkalskog leda. Na suncu, površina leda prekrivena je tankim slojem vode koja umanjuje prijanjanje na površinu. Ipak, čak i u takvim uslovima, Grand Cherokee Trackhawk je postigao odlične rezultate kočenja zahvaljujući svom Brembo kočionom sistemu koji koristi velike prednje kočnice.
Vuču je obezbijedio Jeep Quadra-Trac sistem za vožnju na sva četiri točka ‘po potrebi’ koji uključuje diferencijal sa elektronski ograničenim proklizavanjem i jednobrzinskim razdjelnim mjenjačem za aktivni prenos, kao i Selec-Track sistem sa pet dinamičnih modova – Auto, Sport, Staza, Snijeg i Šlepanje – koji omogućavaju vozaču da izabere postavku za vozilo koje idealno zadovoljava sve potrebe i uslove okoline, uključujući i vožnju po ledu.
Da bi se omogućilo potrebno ubrzavanje i kočenje, ukupna dužina staze je bila 12 kilometara.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više