spot_img
12.7 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaKompanijeItalijanski gigant otvara novi proizvodni pogon u BiH, investicija od 80 miliona...

Italijanski gigant otvara novi proizvodni pogon u BiH, investicija od 80 miliona KM

Delegacija Vlade Republike Srpske, sa premijerom Radovanom Viškovićem na čelu, posjetila je danas u Kozeanu kod Udina proizvodne pogone kompanije “PMP Industries”.

U okviru posjete delegacije Vlade RS-a, gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić i vlasnik kompanije “PMP Industries” Luiđino Poco (Luigino Pozzo) potpisali su sporazum o izgradnji novog proizvodnog pogona PMP – a u poslovnoj zoni Aleksandrovac kod Laktaša.

Vrijednost ove investicije je 40 miliona eura, a u novom pogonu će se proizvoditi komponente za drobilice.

Ova kompanija uspješno posluje u BiH još od 2006. godine, kada je u Gradišci osnovan “PMP Jelšingrad”.

Kako je rečeno tokom posjete, ova fabrika je od privatizacije 2006. godine do danas, izrasla u jednog od evropskih lidera u proizvodnji šasija za mašine.

Istaknuto je da se najveći dio ovogodišnjih investicija ove kompanije odnosi na ulaganje u BiH (40 miliona eura), dok će 30 miliona eura biti uloženo u njihove pogone u Italiji, a 10 miliona eura u njihov pogon u Kini.

Ova kompanija, koja u matičnoj firmi u Kozeanu zapošljava oko 800 radnika, ima proizvodne pogone i u Indiji i Maleziji, dok su u Brazilu i SAD-u smješteni njihovi centri za podršku.

Kompanija „PMP Indrusties“ kao društveno odgovorna razvila je program za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, i na taj način podstiče inkluziju u društvu.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više