spot_img
16.6 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoHuawei pametni mobitel sam upravlja automobilom i izbjegava objekte na cesti

Huawei pametni mobitel sam upravlja automobilom i izbjegava objekte na cesti

Kompanija Huawei postala je prvi proizvođač mobilnih uređaja na svijetu koji koristi telefon sa vještačkom inteligencijom za vožnju automobila.
Projekat ‘RoadReader’ pomjera granice tehnologije kompanije Huawei za prepoznavanje objekata i testira sposobnosti učenja, brzinu i performanse njihovih uređaja sa vještačkom inteligencijom.
Za razliku od ostalih automobila bez vozača, koji samo detektuju prepreke, Huawei je model Porsche Panamera transformisao u vozilo bez vozača koje ne samo da vidi, već što je najvažnije, razumije svoje okruženje. To znači da može da prepozna hiljade različitih objekata, uključujući psa i mačku ili loptu i bicikl, te da nauči da izvede najprikladniji potez.
Huawei je primijenio tehnologiju koja se već koristi u njihovim pametnim telefonima, dokazujući njenu funkcionalnost i sposobnost da se nadmeće čak i sa najnaprednijom tehnologijom razvijenom za potrebe samovozećih automobila, prenosi Mondo.rs.
“Naš pametni telefon je već sada nevjerovatan u prepoznavanju objekata. Htjeli smo da provjerimo da li za kratko vrijeme možemo da ga naučimo ne samo da upravlja automobilom, već i da koristi svoju vještačku inteligenciju da prepozna određene objekte i nauči da ih izbjegava”, rekao je Endrju Gerihi iz odeljenja Huaweija za zapadnu Evropu.
Projekat ‘RoadReader’, kao i sposobnosti vozila, Huawei će predstaviti tokom dvodnevnog sajma Mobile World Congress u Barseloni (MWC) od 26. do 27. februara.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više